PROMJENE KAMATNIH STOPA

Banka od siječnja snizila kamate: rata kredita manja za ‘čak’ 2 kune

Objavljeno, 17. prosinca 2021. Financijer
#
AUTOR
Redakcijski tekst

Banke smanjuju kamatne stope na kredite zbog promjene varijabilnog dijela koji je vezan uz nacionalnu referentnu stopu HNB-a.

Pad nacionalne referentne kamatne stope u pravilu dovodi do nižih kamatnih stopa i rata na kredite. Banke promjenjive kamatne stope obično revidiraju dvaput godišnje, odnosno 1. srpnja i 1. siječnja.

Zagrebačka banka, tako, obavijestila je ovaj tjedan klijente o smanjenju kamatnih stopa na kredite od siječnja iduće godine. Kamatna stopa po konkretnom stambenom kreditu u eurima, primjerice, smanjit će se s 3,34 na 3,32 posto. Rata konkretnog kredita od 1. siječnja bit će niža za 2 (dvije) kune.

Da se početkom iduće godine može očekivati novo snižavanje rata postojećih kredita, naš portal najavio je još u kolovozu, i to tragom promjena HNB-ove referentne stope i pada kamata na europskim financijskim tržištima

Od prve objave Nacionalne referentne stope u prosincu 2012. kamata je u Zabi, tako, smanjena 18. put zaredom. Kamatne stope umanjene su između 1,98 i 2,30 postotnih poena za kune te između 3,09 i 3,18 postotnih poena za eure, ovisno o vrsti kredita.

S obzirom da mnoge središnje nacionalne banke zbog inflatornih pritisaka i krize na tržištu najavljuju povećanje kamatnih stopa iduće godine, to bi moglo biti i posljednje smanjene rata kredita u kontinuitetu. Nema nikakve sumnje kako se idućih mjeseci očekuje rast kamata.


Tagovi: BANKA KAMATE KREDIT RATA KREDITA ZABA

NEDAVNO OBJAVLJENO