DOBRE VIJESTI IZ HNB-A

Od 1. siječnja očekuju se niže rate postojećih kredita koje plaćaju građani

Objavljeno, 28. kolovoza 2021. Financijer
# Foto: FACEBOOK / ILUSTRACIJA / Fotografija nema nikakve veze s tekstom i samo je ilustrativna
AUTOR
Robert Mihaljević

Hrvatska narodna banka objavila je nove vrijednosti Nacionalne referentne stope (NRS) za drugo tromjesečje ove godine, a usporedba s prethodnim tromjesečjima pokazuje da se trend pada indeksa nastavlja nepromijenjenom dinamikom.

Nacionalna referentna stopa (NRS) je implicitna kamatna stopa koja služi kao indeks za određivanje promjenjivog dijela promjenjive kamatne stope u financijskim ugovorima. Hrvatska narodna banka izračunava NRS iz podataka o kamatnim troškovima i glavnim izvorima sredstava na koje se ti troškovi odnose, koje HNB redovito prikuplja od banaka i štednih banaka.

“Od 24 indeksa NRS-a, u drugom tromjesečju 2021. godine nije se povećao niti jedan, a stagnirala su tri indeksa, dok su preostali indeksi zabilježili pad iznosom sličan padu iz prethodnog tromjesečja.

Kunski i eurski indeksi smanjili su se u podjednakom broju i iznosu, a njihova smanjenja iznosila su jedan ili dva bazna boda (0,01 ili 0,02 postotna boda).

Dva najzastupljenija indeksa u ugovorima o potrošačkim kreditima, indeksi 6M NRS1 EUR i 6M NRS1 HRK, smanjili su se u drugom tromjesečju za jedan, odnosno za dva bazna boda, isto kao i tijekom prethodnog tromjesečja, te sada eurski iznosi 0,10 posto a kunski 0,11 posto”, tumače u HNB-u.

ZABA SMANJILA 17. PUT

Pad nacionalne referentne kamatne stope u pravilu dovodi do nižih kamatnih stopa i rata na kredite. Banke promjenjive kamatne stope obično revidiraju dvaput godišnje, odnosno 1. srpnja i 1. siječnja. S obzirom na trend, početkom iduće godine moglo bi se očekivati novo snižavanje rata postojećih kredita.

Zagrebačka banka, primjerice, 1. srpnja snizila je promjenjive kamate stope na postojeće kredite građanima. Na stambene i druge kredite kod kojih se kao parametar koristi šestomjesečna NRS1, za kredite u kunama kamatna stopa smanjila se za 0,04 postotna poena, a za kredite u eurima za 0,03 postotna poena.

Kod ostalih postojećih kredita, kod kojih banka koristi šestomjesečnu NRS2, došlo je do smanjenja kamatne stope kredita u kunama za 0,03 postotna poena, a za kredite vezane uz valutu EUR za 0,02 postotna poena.

Od prve objave Nacionalne referentne stope u prosincu 2012. kamata je u Zabi smanjena 17. put zaredom. Kamatne stope umanjene su između 1,98 i 2,30 postotnih poena za kune te između 3,09 i 3,16 postotnih poena za eure, ovisno o vrsti kredita.

“Sljedeće usklađenje promjenjivih kamatnih stopa na kredite građanima bit će 1. siječnja 2022. godine”, najavljuju u Zagrebačkoj banci.


Tagovi: HNB KAMATE KAMATNE STOPE KREDITI

NEDAVNO OBJAVLJENO