TRAJU INTENZIVNA LOBIRANJA

Zvučna menadžerska i politička imena u igri za novog direktora Podravke

Objavljeno, 16. siječnja 2021. Naše priče
# Foto: VLADA HR / CROMARIS / Fabris Peruško, Martina Dalić i Goran Markulin
AUTOR
Robert Mihaljević

Nakon smrti predsjednika uprave Podravke Marina Pucara, traju intenzivne konzultacije i lobiranja za njegova nasljednika.

Kako smo već PISALI, sadašnjoj upravi mandat istječe u veljači iduće godine. Privremeno bi, u idućih godinu dana, čelni čovjek mogao biti Davor Doko, član uprave za financije.

Premda je lokalna politika i dio menadžmenta bliskog Pucaru na taj jednogodišnji mandat navodno gurala i direktora Belupa Hrvoja Kolarića, jučerašnje informacije iz krugova bliskih NO-u govore kako to nije izgledna opcija.

U međuvremenu je isplivalo mnogo jače ime koje bi lokalna politika i dio Podravkina visokog menadžmenta rado vidjelo na čelu kompanije. Odmah ili za godinu dana.

U petak smo razgovarali s više dobro upućenih izvora iz kompanije, gospodarstva i politike. Svi potvrđuju kako je to Goran Markulin, direktor Adrisova Cromarisa i potpredsjednik Europske federacije proizvođača u akvakulturi.

BIVŠA POTPREDSJEDNICA VLADE

Markulin je već bio član uprave Podravke u razdoblju od 2005. do 2008. godine, bio je zadužen za internacionalno poslovanje. On je rođeni Koprivničanac, što nije nevažno u cijeloj priči.

Godine 2008. odlazi u Adris grupu gdje postaje član Uprave i zamjenik direktora Tvornice duhana Rovinj. Godinu kasnije postaje direktor Cromarisa, tvrtke koja se bavi uzgojem morske ribe i koja pod njegovim vodstvom doživljava snažan rast i procvat.

Ipak, ovog časa nije poznato je li Goran Markulin prihvatio funkciju koja mu se nudi i što na sve kažu predstavnici mirovinskih fondova i Plenkovićeve Vlade.

Davor Doko popravlja kravatu / Foto: DANICA.HR

Drugo ozbiljno ime o kojem se već mjesecima spekulira u političkim i gospodarskim krugovima je ono Martine Dalić, bivše potpredsjednice Vlade i sadašnje savjetnice Svjetske banke.

Dok nas neki sugovornici uvjeravaju kako je Dalić odbila tu funkciju, drugi izvori, bliži gospodarstvu nego politici, tvrde kako to nije točno i da je ona i dalje u krugu potencijalnih favorita za direktoricu Podravke.

SJEDNICA NADZORNOG ODBORA

Kao mogući kandidati još se kuloarski spominju i sadašnji predsjednik Nadzornog odbora Podravke Želimir Vukina, čovjek impresivne menadžerske karijere, te glavni izvršni direktor Fortnenova grupe Fabris Peruško.

Vukina je bio član uprave Plive i Adris grupe te glavni direktor Lura grupe, sadašnjeg Dukata, najveće hrvatske mliječne industrije. Peruško je pak u Agrokor, kasnije Fortenovu stigao s pozicije člana uprave za financije u Tisku.

No, naši sugovornici u petak navode kako se zasad ipak najviše šansi daje Davoru Doki, čovjeku mirovinskih fondova, i Goranu Markulinu, kadru kojeg guraju politika i dio menadžmenta bliskog Pucaru.

Sjednica Nadzornog odbora Podravke trebala bi se održati idući tjedan, osim ako se zbog intenzivnih konzultacija i lobiranja ne odgodi za neko skorije vrijeme.


Tagovi: DAVOR DOKO GORAN MARKULIN MARTINA DALIć PODRAVKA PREDSJEDNIK UPRAVE

NEDAVNO OBJAVLJENO