Zvijezda ulja i margarini rasturaju: dobit skočila 38%, ali plaće rasle samo 4%

Objavljeno, 05. srpnja 2022. Financijer
# Foto: ZVIJEZDA / Tvornica ulja tvrtke Zvijezda plus
AUTOR
Robert Mihaljević

Prehrambena kompanija Zvijezda koja posluje u sastavu Fortenova grupe ostvarila je lani oko 1,1 milijardu kuna prihoda, što je 29 posto više nego godinu ranije. Dobit je bila veća za čak 38 posto i iznosila je 62 milijuna kuna.

Rast prodaje dijelom je potaknut rastom cijena proizvoda na tržištima, prije svega ulja i margarina, ali i količinskim rastom prometa. Tako je Zvijezda lani prodala oko 98.000 tona proizvoda, što je 16,5 posto više u odnosu na prethodnu godinu.

Zvijezda je pritom na domaćem tržištu imala prihode u iznosu od 683 milijuna kuna (rast od 14 posto), a u izvozu 388 milijuna (čak 66 posto više). Povećala je tržišne udjele u Hrvatskoj gdje je lider u svim kategorijama: Zvijezda ulja imaju udjel od 57 posto, margarini 69, majoneza 65, a ketchup 47 posto.

Plaća 7500 kuna

Najveći promet ostvaruje putem Konzuma: lani je tamo Zvijezda ostvarila prihode od 211 milijuna kuna (čak petinu ukupnog godišnjeg prometa uz lanjski rast od 20 posto). U Sparu ostvaruje oko 44 milijuna kuna prometa, a u Kauflandu 43,5 milijuna kuna, što je rast od 16 posto.

Potkraj prosinca u Zvijezdi je radilo oko 430 radnika, što je 30-ak više nego potkraj predlanjske godine. Prosječna neto plaća iznosila je oko 7500 kuna mjesečno i bila je veća za oko 300 kuna nego tijekom 2020. godine (rast od 4 posto).

Zbog krvave ruske agresije na Ukrajinu došlo je do poremećaja u opskrbnim lancima pa Zvijezda ove godine čini dodatne napore da stabilizira i disperzira nabavu ključne sirovine. Nabava ulja odrađuje se na srbijanskom tržištu s tamošnjom tvrtkom Dijamant koja je također u sastavu Fortenova grupe.

Značajan dio ulja pak dobavlja se i preko strateškog partnera Viterra iz Mađarske, a određene količine stižu s domaćeg i drugih tržišta Europske unije, tumače u tvrtki Zvijezda.


Tagovi: 2021 DOBIT PLAćE ULJE ZVIJEZDA

NEDAVNO OBJAVLJENO