Županijski pročelnik i njegova savjetnica optuženi za krivotvorenje papira

Objavljeno, 11. studenoga 2022. Crna kronika
# Foto: FACEBOOK / Stjepan Bručić, optuženi pročelnik Krapinsko-zagorske županije
AUTOR
Redakcijski tekst

Županijski pročelnik, njegova savjetnica i dvojica predstavnika privatne tvrtke suočeni su s optužnicom kojom ih državno odvjetništvo tereti za krivotvorenje isprava.

Za svakog od njih tužitelji kaznenim nalogom traže po 8 mjeseci uvjetnog zatvora. No, optužnica je nepravomoćna i svi se akteri na nju mogu žaliti.

Prvooptuženi je Stjepan Bručić (66), pročelnik upravnog odjela za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša Krapinsko-zagorske županije, a drugooptužena Božica Rinkovec (50), savjetnica za zaštitu okoliša u županijskoj upravi.

Osim njih, na udaru optužnice našli su se još direktor tvrtke Plasto-produkt Božidar Šćukanec (64) i vanjski suradnik iste tvrtke, arhitekt Vladimir Mrkša (63).

Njih se tereti da su u travnju 2019. u Poznanovcu u prostorijama tvrtke Plasto-produkt potpisali zapisnik o očevidu kojim su potvrdili da su tamo strojevi i oprema za uporabu otpada, i to postrojenje za proizvodnju mikrokristaliziranog voska, s uvjerenjima o ispitivanju strojeva i uređaja s povećanim opasnostima izrađena po ovlašteniku sukladno posebnom propisu.

Znajući da to nije točno jer se takvo postrojenje na lokaciji nije nalazilo, takav su zapisnik potpisali” navodi se u kaznenom nalogu.

Omaška copy-paste

Županijski pročelnik branio se kako je riječ o slučajnoj pogrešci i nenamjernom lapsusu, a istu obranu tijekom istrage iznijela je i njegova savjetnica tvrdeći kako je nenamjerno u dokumentu pisalo da su strojevi već tamo. No, prava je istina da su strojevi bili naručeni iz Kine i plaćeni.

Tijekom istrage ispostavilo se i kako je elaborat o gospodarenju otpadom za obavljanje djelatnosti oporabe za neopasni otpad na toj lokaciji izradila pročelnikova kći. Pročelnik je u prvom iskazu tvrdio da je i njegova kći došla tamo potpisati taj zapisnik, ali kasnije je rekao da se zbunio i da to nije točno.

Božica Rinkovec pak rekla je kako nije počinjeno nikakvo kazneno djelo, već je kod nje došlo do nenamjerne greške u pisanju koja sama po sebi nije utjecala na daljnji tijek ishođenja dozvole. “Riječ je o omašci, copy-paste, koja ni je bila namjerna”, zaključila je.

Državno odvjetništvo na koncu je naglasilo kako u trenutku provođenja očevida na lokaciji u Poznanovcu 17. travnja nije bilo postrojenja za proizvodnju mikrokristaliziranog voska.

“Štoviše, takvog postrojenja nije bilo na lokaciji još mjesecima nakon toga, a kako to proizlazi iz zapisnika o inspekcijskom nadzoru Državnog inspektorata od 10. prosinca 2019. godine”, zaključuju.


Tagovi: OPTUžNICA OTPAD PROčELNIK ZAGORJE

NEDAVNO OBJAVLJENO