GOLEMA RUPA U ZDRAVSTVU

Županije odbile ministrov prijedlog da saniraju trećinu dugova svojih bolnica

Objavljeno, 03. listopada 2019. Zdravlje
# Foto: Robert Mihaljević (koprivnička bolnica)
AUTOR
Robert Mihaljević

Župani su odbili prijedlog Ministarstva zdravstva da županije pokriju dio dugova općih bolnica čije su osnivačice, čulo se nakon sastanka održanog u srijedu.

Prema tom prijedlogu, županije bi trebale pokriti otprilike trećinu dugova svojih bolnica. Ukupni dugovi u zdravstvu do kraja ove godine, tvrde veledrogerije, premašit će iznos od tri milijarde kuna.

Opća bolnica u Koprivnici prošle je godine ostvarila minus od pet milijuna kuna, pa su ukupni gubici već premašili iznos od 50 milijuna kuna, stoji u financijskom izvještaju o poslovanju.

Dospjele obveze za lijekove i sanitetski materijal početkom godine bile su ukupno teške 32 milijuna kuna. Bolnica je imala čak dva milijuna kuna dugova starijih od godinu dana veledrogerijama za lijekove te gotovo tri milijuna kuna za sanitetski materijal i krvne pripravke.

Prema podacima jedne hrvatske veledrogerije koja je nedavno zbog gotovo tri godine starih neplaćenih računa blokirala bolnicu u Kninu, najveći su joj dužnici trenutačno četiri bolnice.

Bolnica u Dubrovniku duguje im 55 milijuna, vinkovačka 26 milijuna, sisačka 14 milijuna, a Opća bolnica u Koprivnici deset milijuna kuna.

Ministar zdravstva dr. Milan Kujundžić najavio je kao bi zbog golemih dugova u zdravstvu uskoro moglo poskupjeti dopunsko zdravstveno osiguranje, ali i cigarete.


Tagovi: BOLNICE DUGOVI

NEDAVNO OBJAVLJENO