NAJUSPJEŠNIJA ŽUPANIJA NA SJEVERU

Koprivnički kraj među najboljima po povlačenju novca iz europskih fondova

Objavljeno, 17. svibnja 2019. Financijer
# Foto: ARHIVA (Podravski kraj ima mnogo zajedničkih eu projekata s Mađarskom)
AUTOR
Redakcijski tekst

Prema ugovorenim iznosima financiranja iz EU fondova tijekom prošle dvije godine, u top 10 najuspješnijih hrvatskih županija jedino je Koprivničko-križevačka sa sjevera. Međimurske, Varaždinske i Krapinsko-zagorske županije nema u gornjem dijelu ljestvice, pokazuje analiza Hrvatske gospodarske komore.

Koprivnički kraj sedmi je na ljestvici prema ugovorenom iznosu po stanovniku od 13.100 kuna. Na toj listi najbolji je Dubrovnik (36.600 kuna po svakom stanovniku županije), ali samo zahvaljujući gradnji Pelješkog mosta i Zračne luke. Slijede Lika (19.600), Vukovar (14.900), Požega (14.000), Virovitica (13.400) i Šibenik (13.200 kuna). Čini se kako najsiromašnije županije uglavnom povlače najviše EU novca.

“U 2017. i 2018. godini ukupan je kumulativni iznos ugovorenih EU projekata iznosio 41,7 milijardi kuna. Najveći se iznos (8,45 mlrd. kuna) odnosi na Grad Zagreb, koji čini oko trećine cjelokupnog hrvatskoga gospodarstva i gotovo 20 posto stanovništva Hrvatske. Dubrovačko-neretvanska županija nalazi se na drugom mjestu i ističe se po ukupno ugovorenom iznosu (4,45 mlrd. kuna) među županijama jer se na području te županije provode, među ostalima, prvi i treći najveći infrastrukturni projekt u Hrvatskoj (Pelješki most i Zračna luka Dubrovnik)”, stoji u analizi HGK-a.

Dubrovačko-neretvanska županija, naglašava se dalje, ističe se i ugovorenim iznosom po stanovniku (36.600 kuna), a iza nje slijedi Ličko-senjska s 19.600 kuna po stanovniku. HGK se hvali kako je Vladin projekt Slavonija, Baranja i Srijem podigao razinu ugovorenih projekata na tom područuju, ali i razvijenost cijele regije.

S druge strane, varaždinski župan Radimir Čačić opetovano upozorava kako bi se isti operativni program morao provoditi i na području sjeverozapadne Hrvatske koja ima više zajedničkih razvojnih projekata. Zato poziva Vladu da, po uzoru na Slavoniju, pokrene i projekt na sjeveru koji također ima strukturnih problema. U tom dijelu Hrvatske, primjerice, radnici imaju najniže prosječne plaće u državi.


Tagovi: EU HGK NOVAC ZUPANIJE

NEDAVNO OBJAVLJENO