Županija ostala bez pedijatara, djecu liječe doktori iz Čakovca i Pitomače

Objavljeno, 12. ožujka 2023. Zdravlje
# Foto: DANICA.HR / ILUSTRACIJA / Fotografija je ilustrativna i nema nikakve veze s tekstom
AUTOR
Redakcijski tekst

Ovo trena u Hrvatskoj nedostaje čak 90 pedijatara, otkrivaju novi podaci Hrvatske liječničke komore.

Najkritičnije stanje je u Koprivničko-križevačkoj, Krapinsko-zagorskoj i Sisačko-moslavačkoj županiji, koje su i dalje u neuspješnoj potrazi za liječnicima, piše Hina.

Na natječaj za zapošljavanje u Koprivnici, koja uz redovnu plaću godišnje nudi bonus od 13.280 eura i rješavanje stambenog pitanja, nitko se još nije javio. U toj županiji treba osam pedijatrijskih timova, a ugovoreno je njih šest, pa po jedan tim nedostaje u Koprivnici i Đurđevcu.

Koprivnica trenutno treba tri tima, ali onaj u Domu zdravlja je upražnjen, pa su ostala dva s ordinacijama u privatnoj praksi. Svaka ordinacija trenutno brine o 900 djece, kazala je Hini Mirjana Hanžeković, ravnateljica Doma zdravlja Koprivničko-križevačke županije.

Neće biti bolje

U pomoć priskaču liječnik iz čakovečkog Doma zdravlja i pedijatrica u mirovini iz istog grada. U Križevcima, ističe, već dvije godine nedostaje stalni pedijatar pa su sklopili ugovor s vanjskim suradnikom.

“U Đurđevcu je situacija još teža. Tamo je na pola radnog vremena radio pedijatar u mirovini koji nam je prije nekih mjesec otkazao ugovor o suradnji. Otad ne možemo doći ni do vanjskog suradnika pa pacijenti s đurđevačkog područja moraju na pregled u Pitomaču, susjednu županiju”, ističe Hanžeković.

Hanžeković upozorava kako će se za takvu nezavidnu situaciju teško pronaći rješenje jer se liječnici ne odlučuju na specijalizaciju iz pedijatrije, pogotovo ne u primarnoj zdravstvenoj zaštiti.

“Teško je očekivati da će se situacija popraviti, ne samo u našoj županiji, već na razini cijele Hrvatske”, zaključuje Mirjana Hanžeković, prenosi Hina.


Tagovi: DJECA DOM ZDRAVLJA MANJAK MIRJANA HANžEKOVIć PEDIJATRI

NEDAVNO OBJAVLJENO