OTVORENE PONUDE NA NATJEČAJU

Županija kupila dvorac i naručila projekte za njegovu obnovu

Objavljeno, 25. studenoga 2020. Vijesti
# Foto: ARHIVA / Dvorac Inkey u Rasinji kod Koprivnice
AUTOR
Redakcijski tekst

Najkasnije do rujna iduće godine trebao bi biti dovršen projekt obnove i revitalizacije dvorca Inkey u Rasinji kod Koprivnice.

Derutni dvorac u čiju će obnovu trebati uložiti milijune Županija je lani u lipnju kupila na javnoj dražbi od tvrtke u stečaju, a platila je iznos od 410.000 kuna.

U međuvremenu je raspisan javni natječaj za izradu projektno-tehničke dokumentacije obnove rasinjskog dvorca. Ovih su dana otvorene ponude: od šest pristiglih, najpovoljnija je ona zagrebačke tvrtke Code architect od 417.000 kuna s pdv-om.

Rok za dovršetak svih projekata i ishođenje građevinske dozvole za obnovu je devet mjeseci od datuma potpisivanja ugovora.

Dvorac Inkey u Rasinji sagrađen je u 19. stoljeću. Gradio ga je barun Ferdinand Inkey te ga dovršio 1885. godine. No, barunska obitelj Inkey napustila je Rasinju potkraj II. svjetskog rata.

UPITNA STATIČKA STABILNOST

Od 1959. do 1994. u većoj zgradi dvorca je bila osnovna škola, a u manjoj zgradi mjesni ured i zdravstvena stanica. Dvorac je prije 15-ak godina bila kupila virovska građevinska tvrtka Gratit koja je u međuvremenu završila u stečaju.

“Dvorac je u derutnom stanju upitne statičke stabilnosti i funkcionalne ispravnosti, urušenog krova, djelomično bez prozora, s urušenim dijelom poda prvog kata i srušenim dimnjakom”, navodi se u projektnom zadatku.

Dvorac je rješenjem Ministarstva kulture od svibnja 2007. proglašen kulturnim dobrom te je uvršten na listu zaštićenih kulturnih dobara RH.

Dvorac Inkey u Rasinji
Dvorac Inkey / Foto: Facebook

“Obnovom dvorca želi se postići urbanističko, arhitektonsko i krajobrazno rješenje kojim će se prezentirati kulturna i prirodna baština kraja te obogatiti turističku ponudu Koprivničko-križevačke županije.

Dvorac će se prenamijeniti i podijeliti u dvije prevladavajuće cjeline: javni i gospodarski sadržaj”, piše u materijalima za natječaj.

Županijske vlasti cijeli projekt obnove planiraju prijaviti na fondove Europske unije i tražiti novac za njegovu obnovu i revitalizaciju. Slično su napravili i Mađari u susjedstvu sa svojim dvorcem.


Tagovi: DVORAC INKEY RASINJA žUPANIJA

NEDAVNO OBJAVLJENO