MATIJA POSAVEC ODLAZI

Župan je odbio ponudu SDP-a i sad napušta stranku te lupa glavom u zid

Objavljeno, 24. lipnja 2019. Naše priče
# Foto: MEĐIMURSKA ŽUPANIJA
AUTOR
Robert Mihaljević

Međimurski župan Matija Posavec doista je pred izlaskom iz HNS-a, potvrđuju nam ovih dana visoki politički izvori bliski toj stranci. Odluku bi, kažu, trebao donijeti do jeseni.

Odluka stiže nakon neuspjeha i razočaranja na europarlamentarnim izborima na kojima je HNS-ova lista predvođena Posavcem osvojila tek 2,6 posto glasova. Od toga gotovo trećinu samo u Međimurskoj županiji.

Posavec je očekivao bolji rezultat koji bi mu dao jači legitimitet za preuzimanje HNS-a. No, to se nije dogodilo, stranka je ozbiljno podbacila svugdje osim na Posavčevu sjeverozapadu.

Vrdoljakova figa u džepu

Naši izvori bliski HNS-u uvjeravaju nas kako je Posavec svoju taktiku osmislio u tri koraka: prvi je dobar rezultat na EU izborima (barem četiri posto glasova), nakon toga preuzimanje stranke i potom izlazak HNS-a iz Vlade i koalicije s HDZ-om. Nakon svega, najizglednija je opcija izlazak Posavca iz HNS-a.

Župan ovog časa nema previše izbora. Čini se kako je i njemu postalo jasno da mu šef HNS-a Ivan Vrdoljak daje potporu s figom u džepu. I da mu neće dopustiti raskid koalicije s HDZ-om. Posavec zna kako je jedina – doduše minimalna – šansa za opstanak i umivanje poljuljanog imidža HNS-a raskid braka s HDZ-om. Što prije jer su parlamentarni izbori već iduće godine.

Posavec se doista htio kandidirati za novog predsjednika HNS-a, ali naš sugovornik blizak stranci kaže kako to sada sigurno neće učiniti. Vrdoljak se također neće kandidirati, ali sva je prilika da na čelu stranke želi svoga igrača. Posavec to sigurno nije.

-Da se Matija kandidirao, sigurno bi imao protukandidata. Priča se da bi Vrdoljak u tom slučaju gurao saborskog zastupnika iz Osijeka Stjepana Čuraja, koji mu je blizak. A u tom slučaju Matija ne bi imao nikakve šanse – otkriva naš izvor.

Nakon izlaska iz HNS-a, Matija Posavec ostat će nezavisni župan i, po svemu sudeći, pokušati graditi nezavisnu političku priču na sjeveru. Prihvatljiv mu je model bjelovarskog župana Damira Bajsa koji je nakon odlaska iz HSS-a kao nezavisni odabrao stratešku suradnju s SDP-om.

Novo miješanje karata

S obzirom na političku težinu na sjeveru – samo u Međimurskoj i Varaždinskoj županiji Posavčeva je lista na EU izborima dobila više od 12.000 glasova – on je itekako poželjan partner SDP-u. Toliko da sigurno može računati na ulazno mjesto u Sabor na SDP-ovoj listi u toj izbornoj jedinici.

Posavca je, kako se šuška, SDP vabio na svoju listu i za europarlamentarne izbore. On je navodno odbio Bernardićevu ponudu, a sad vjerojatno lupa glavom u zid. Da je prihvatio, danas bi bio europarlamentarac, a SDP s Matijinim glasovima moguće i pobjednik tih izbora.

Novo miješanje karata su parlamentarni izbori iduće godine. Posavec u njih ulazi s kapitalom od 15.000 osvojenih preferencijalnih glasova u III. izbornoj jedinici prije tri godine. Njegov dogovor s SDP-om, kako se čini, nije bio nikad bliži.

Jedino što u politici – posebno ovoj domaćoj – nikad ne treba zaključivati preko reda. Gotovo je tek kad je gotovo.


Tagovi: HNS IZBORI MATIJA POSAVEC ZUPAN

NEDAVNO OBJAVLJENO