BITKA ZA SJEVER

Zoran Milanović će na sjeveru imati potporu čak četiri jaka župana

Objavljeno, 07. rujna 2019. Vijesti
# Foto: Facebook / Zoran MIlanović
AUTOR
Robert Mihaljević

Nakon smrti oca, SDP-ov kandidat Zoran Milanović u subotu se vratio u predsjedničku pretkampanju posjetom poljoprivrednog sajma u Gudovcu kod Bjelovara.

Domaćin mu je bio bjelovarski župan Damir Bajs koji tamo vlada u koaliciji s SDP-om. Prema neslužbenim informacijama, nezavisni Bajs poduprijet će Milanovića u predsjedničkoj kampanji i sa svojom političkom logistikom za njega odraditi posao na terenu.

Milanović od ranije ima javnu potporu moćnog varaždinskog župana Radimira Čačića, čelnika Narodne stranke reformista. Predsjednički kandidat ljevice računa i na izborno savezništvo s popularnim međimurskim županom Matijom Posavcem, koji je jednom nogom već izvan HNS-a.

Posavec je, kako javljaju ptičice iz HNS-a, svojim soliranjem izgubio i ono malo saveznika koje je imao u stranci, pa se ovog časa čini kako je njegov odlazak neizbježan. Krugovi bliski Posavcu već puštaju informacije kako se na sjeveru već stvara moćan savez župana u kojem vide njega, Bajsa i Čačića.

Koren uz Kolindu

Sjever bi Milanoviću, tako, mogao donijeti solidan broj glasova u predsjedničkoj utrci. Na njegovo strani su, očekivano, i zagorski župan Željko Kolar te moćni zagorski saborski zastupnik Siniša Hajdaš Dončić.

No, Milanović sigurno neće imati potporu koprivničko-križevačkog župana Darka Korena koji bi uskoro mogao i javno poduprijeti HDZ-ovu kandidatkinju Kolindu Grabar Kitarović. Isto će, vrlo vjerojatno, učiniti i odmetnuti zagrebački župan Stjepan Kožić koji je izašao iz HSS-a i, poput Korena, osnovao vlastitu stranku.

Korenova se pretenciozno zove Mreža, a Kožićeva pragmatično “Stjepan Kožić – nezavisna lista”. Koren je blizak HDZ-u i političku budućnost vidi u suradnji s tom strankom na parlamentarnim i lokalnim izborima. Kožić je pak u čvrstom savezu s Milanom Bandićem koji mu osigurava većinu u Županijskoj skupštini.

Zato će u Koprivničko-križevačkoj županiji u kampanji za Milanovića morati dodatno potegnuti popularni koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić i šef županijskog SDP-a, kalnički načelnik Mladen Kešer.

Mišel Jakšić, Zoran Milanović i Damir Bajs
Mišel Jakšić, Zoran MIlanović i Damir Bajs na sajmu u Gudovcu / Foto: Facebook


Tagovi: KAMPANJA SJEVER ZORAN MILANOVIć žUPANI

NEDAVNO OBJAVLJENO