DR. SC. GORDAN LAUC

Znanstvenik oprao Cetinskog i Lovrena: Nemojte slušati budaletine

Objavljeno, 13. svibnja 2020. Vijesti
# Foto: INTSAGRAM / Screenshot / Tony Cetinski i Dejan Lovren
AUTOR
Redakcijski tekst

Naš poznati molekularni biolog i znanstvenik te sveučilišni profesor dr. sc. Gordan Lauc pošteno je ‘naribao’ pjevača Tonyja Cetinskog i nogometaša Dejana Lovrena zbog njihovih stavova o cijepljenju i čipiranju.

Cetinski i Lovren razgovarali su live na Instagramu i jedan drugome u ponedjeljak dali potporu. Laucovu objavu na Facebooku prenosimo u cijelosti.

“Mudra izjava kaže: Od svih stvari na svijetu, pamet je najpravednije raspoređena – Svi misle da je imaju dovoljno.

Nemojte zvati mene da vam pjevam na svadbama, a nemojte me staviti niti u nogometnu reprezentaciju. U obje te situacije bio bih jako loš, a i osjećaš bih se jadno zbog toga. Ova dvojica o cjepivima i bolestima očito ne znaju niti toliko koliko je potrebno znati da bi bio svjestan da ne znaš ništa.

O bolestima, cjepivima i imunom sustavu ja ne znam puno više nego što znam. I naše čitavo planetarno znanje o bolestima i imunom sustavu puno je manje od neznanja, i zato moramo intenzivno učiti, tj. istraživati.

No nadam se da jednu stvar sada vide i razumiju svi, jer za to doista ne treba veliko predznanje. Nedostatak samo jednog cjepiva (protiv covid-19) zaustavio je planetu i uzrokovao velike probleme u zdravstvenim sustavima mnogih zemalja. Čeka nas i recesija koja će u povjesti ostati upisana kao velika depresija 21. stoljeća. I sve to samo zbog jednog jedinog cjepiva kojeg nismo napravili na vrijeme.

Srećom, puno drugih cjepiva imamo, jer velike boginje, dječja paraliza, ospice i mnoge druge bolesti puno su opasnije od covid-19. Možete li zamisliti svijet u kojem nema cjepiva protiv tih bolesti?

Mislite li da je bilo lijepo na Lazaretima čekati 40 dana da smijete ući u Dubrovnik? Želite li morati početi s desetak djece kako bi polovina doživjela pubertet, četvrtina doživjela da i sami imaju svoju djecu, a sve ostale gledati kako umiru od neke od zaraznih bolesti?

Medicina nas je previše razmazila u zadnjih 50 godina. Rat koji vodimo s bakterijama i virusima već milijunima godina je iznimno okrutan i samo nas znanost i stalna istraživanja mogu održati u ovako komotnoj situaciji kakvu imamo danas.

Nemojte slušati budaletine koje pričaju o stvarima o kojima ne znaju niti toliko da bi mogli shvatiti da ništa ne razumiju. A ako radite u medijima, nemojte im davati medijski prostor koji im izgleda nedostaje pa sada izmišljaju teme koje ih mogu dovesti u medije”.


Tagovi: CIJEPLJENJE DEJAN LOVREN GORDAN LAUC TONY CETINSKI

NEDAVNO OBJAVLJENO