Zloglasna kancerogena plijesan otkrivena je u popularnom voću iz Turske, izvijestili su iz europskog sustava za brzo uzbunjivanje u prometu hranom.
Riječ je o suhim smokvama koje su iz Turske preko Bosne i Hercegovine trebale biti uvezene u Hrvatsku. Srećom, kontrolom uzoraka na hrvatskoj granici otkriveni su aflatoksini, pa je pošiljka smokava odmah uništena.
U suhim smokvama otkriven je aflatoksin, i to onaj najgori tipa B-1 za kojeg stručnjaci kažu da se brzo resorbira u probavnom traktu i u jetri te se pretvara u kancerogeni aflatoksin M-1.
No, u turskim smokvama utvrđene su i druge vrste aflatoksina. Tako je aflatoksin B1 otkriven u koncentraciji od 171 mikrogram po kilogramu, a ukupan udjel svih aflatoksina u turskim smokvama iznosio je 210,7 mikrograma po kilogramu.
Prema odluci EU, nije dopuštena ni najmanja količina aflatoksina u prehrambenim proizvodima koji se uvoze na europsko tržište Navodi se kako je rizik potencijalno bio ozbiljan te je pošiljka zaustavljena na granici.
To nije prvi slučaj da su aflatoksini otkriveni u suhim smokvama iz Turske. Jednom su nas spasili bugarski inspektori koji su pošiljku najmijenjenu Hrvatskoj zaustavili na granici. Drugi put su turske smokve preko tvrtke iz Hrvatske završile u Sloveniji.
Aflatoksini su, inače, skupina toksina gljivica koji uzrokuju ozbiljna oštećenja zdravlja ljudi, ponajviše jetre. Akutna otrovanja zovu se aflatoksikoza i mogu dovesti do zatajenja jetre i smrti. Pokusi na laboratorijskim životinjama pokazali su ozbiljan rizik od razvoja karcinoma jetre kod veće izloženosti aflatoksinima.
NEDAVNO OBJAVLJENO