UZELI IM DEVET MOBITELA

Žive od rodiljne naknade i jadne starce varaju na pretplatama za mobitele

Objavljeno, 16. kolovoza 2019. Vijesti
# Foto: ILUSTRACIJA
AUTOR
Redakcijski tekst

Mergim (26), Branko (41) i Romano (29) iz okolice Grubišnog Polja osuđeni su jer su četiri starije osobe nagovorili da sklope ugovore s mobilnim operaterima te im predaju devet mobitela ukupno s pretplatom vrijednih oko 37.000 kuna.

Mergim, koji je na Brankov nagovor prevario vlastitog djeda Stjepana, osuđen je na osam mjeseci uvjetno. Branko je dobio 18 mjeseci bezuvjetnog zatvora jer je i ranije pravomoćno osuđivan za prijevare, a Romano je dobio osam mjeseci bezuvjetnog boravka iza rešetaka.

Starci Stjepan, Pavao, Antun i Branko to su napravili za naknadu od 200 do 600 kuna, ali na koncu su prevareni jer su morali otplaćivati mobitele i plaćati račune.

Nije imao za drva

“Zašto sam to napravio? Bio sam u jako lošoj financijskog situaciji, očajnoj. Išla je zima, račun mi je bio blokiran, a nisam imao ni drva za ogrjev, pa sam imenjaku Branku pristao učiniti uslugu i zaraditi pet stotki s kojima bih lakše izgurao do kraja mjeseca”, ispričao je prevareni Branko koji je postao žrtva kriminalaca.

Mergima su na sudu pitali zašto je prevario vlastitog djeda Stjepana.

“To nisam radio za sebe. Branko je bio kod moga djeda i govorio mu za te mobitele, ali djed nije htio ići s njime, pa sam ga ja odvezao u trgovinu u Viroviticu”, priznao je na koncu Mergim sve što mu se stavljalo na teret pa je dobio samo uvjetni zatvor.

Bio je u dobrim odnosima s djedom, ali on mu ništa nije pričao za račune za mobitele koji su uredno stizali. Saznao je to, kaže, tek kad su ga pozvali na policiju.

Na porodiljnom

“Kasnije sam shvatio i saznao da oni valjda prodaju mobitele koje podignu na taj način jer što bi drugo radili s tolikim mobitelima”, rekao je Mergim tijekom suđenja.

Mergim je, inače, otac dvoje male djece. Živi od 300 kuna dječjeg doplatka i 2300 porodiljne naknade mjesečno. Branko pak ima šestero djece te prima 1800 kuna doplatka i 2300 kuna porodiljne naknade.

Romano nema djecu. On je otkrio kako je po zanimanju soboslikar te na crno dnevno zarađuje 150 kuna, odnosno između 3500 i 4000 kuna mjesečno.


Tagovi: MOBITELI PRESUDA PREVARA STARCI

NEDAVNO OBJAVLJENO