RADILA JE NA CRNO

Ženi velika preša zgnječila ruku. Ozljedu nisu prijavili ni poduzeće, ni liječnik

Objavljeno, 12. srpnja 2019. Vijesti
# Foto: ILUSTRACIJA / FACEBOOK
AUTOR
Redakcijski tekst

Višnja je radila na crno kod gazde koji se bavio sekundarnim sirovinama kad joj je velika preša za otpadni papir zgnječila prste lijeve ruke. Poslije joj je amputiran dio palca, a sa šakom će imati problema dok je živa.

Nesretnoj ženi iz Garešnice danas je dosuđena odšteta od 32.000 kuna. U moru priča o ozljedama na radu to i ne bi bila posebna vijest da tijekom suđenja na Općinskom sudu u Bjelovaru nisu isplivale pojedinosti tog radnog angažmana.

Višnja je stradala u srpnju 2017. radeći na crno za velikom prešom u dvorištu poduzeća Sirovina promet. Htjela je dio papira koji je virio iz preše vratiti unutra i u tom času poklopci su joj prignječili prste lijeve ruke. Zadobila je teške tjelesne ozljede, a posljedice osjeća i danas.

Radila je, kaže, na crno i nije bila osposobljena za rad na siguran način. Da stvar bude gora, direktorica poduzeća uopće nije prijavila njezinu ozljedu, a liječnik nakon hitnog prijema jadne žene nije policiji poslao prijavu o teškoj tjelesnoj ozljedi. Iako je, prema zakonu, to morao učiniti.

Vještak je poslije ustanovio kako Višnja, osim gubitka palca, “trpi smanjenu funkcionalnu sposobnost lijeve ruke zbog snažnog zgnječenja mekih tkiva ostalih prstiju, a gubitak palca doživljava kao veliki estetski nedostatak”.

Direktorica poduzeća nije osporila da se Višnja doista ozlijedila prilikom rada na njihovoj preši, ali “sama je za to kriva jer je nepotrebno rukom gurala papir u prešu”. Kaže i kako ona nije bila u radnom odnosu, već je prešanje papira obavljala temeljem ugovora o djelu.

“Nije ni trebala biti obučena za siguran rad na preši jer nije bila naša radnica, a poslove prešanja obavljala je pod nadzorom osposobljenog radnika. Nismo prijavili njezinu ozljedu inspekciji rada jer ona nije bila naša radnica, niti smo znali da je zadobila tešku ozljedu”, naveli su u poduzeću.

Ozlijeđena žena, inače majka i kućanica, kaže kako je ranije kod njih doista radila na ugovor o djelu, ali ne i tog puta.

“U ožujku 2017. nazvala me direktorica i rekla da me treba na par dana. Pristala sam jer sam nezaposlena. Dogovorila sam se s direktoricom da će mi za posao na preši plaćati 15 kuna po satu. Za obavljeni posao svaki petak na ruke mi je davala 600 kuna”, svjedočila je Višnja.

Općinski sud na koncu joj je dosudio 32.000 kuna odštete, a ne 81.000 kuna koliko je tražila. O odgovornosti poslodavca i liječnika koji nije prijavio ozljedu tijekom tog ročišta nije bilo riječi.


Tagovi: GAREšNICA OZLJEDA PREšA

NEDAVNO OBJAVLJENO