Žena udvaraču na Facebooku uplatila 22.000 eura pa shvatila da je sve laž

Objavljeno, 26. rujna 2023. Crna kronika
# Foto: UNSPLASH / Abigail Keenan / ILUSTRACIJA
AUTOR
Redakcijski tekst

Policija je primila kaznenu prijavu 69-godišnjakinje zbog sumnje da je prevarena te je pritom oštećena za velik iznos.

“Ona je tijekom svibnja na društvenim mrežama stupila u kontakt s nepoznatom osobom koja ju je uvjerila da se poznaju od ranije i da se on nalazi u SAD-u te joj je obećao romantičnu vezu, odnosno da će doći živjeti sa njom u Hrvatsku.

Nakon toga je od istog dobila poruku da je krenuo na put te da su ga na putu zarobili, a da je on na njezino ime poslao paket sa obiteljskom ušteđevinom i zlatom kako bi ga ista preuzela. Nakon toga je dobila poruke od dostavnog poduzeća koji su joj potvrdili zaprimanje paketa.

Pritom su zatražili plaćanje osiguranja, dostave paketa i plaćanje carine. Na društvenoj mreži je potom dobila obavijest o nasljedstvu-darivanju 380.000 eura, ali uz uvjet da prvo mora platiti neke troškove, da bi potom u nekoliko navrata obavila uplate raznih iznosa na razne račune u Italiji i Španjolskoj.

Kako paket kao ni nasljedstvo nije dobila shvatila je da je prevarena. Materijalna šteta procjenjuje se na oko 22.000 eura”, otkrili su u utorak iz varaždinske Policijske uprave.

Upozorenje policije:

Upozoravamo građane kako se u ovom slučaju radi o Romantičnoj prijevari, koja je jedna od najčešćih financijskih online prijevara u kojoj se prevarant pretvara da želi romantičnu vezu, a cilja žrtve na stranicama za upoznavanje, društvenim mrežama ili putem e-pošte.

Upozoravamo građane da budu oprezni pri komunikaciji na društvenim mrežama i stranicama za upoznavanje. Počinitelji tzv. romantičnih prijevara kroz komunikaciju iskazuju snažne osjećaje prema žrtvi, a nakon što zadobiju njeno povjerenje traže novac, darove ili podatke o bankovnim karticama.

Također mogu tražiti i da im žrtva pošalje osobne fotografije ili videozapise. Podsjećamo građane da ne prihvaćaju komunikaciju s osobama na društvenim mrežama za koje nisu u mogućnosti provjeriti njihov identitet i postojanje, a posebno da ne vjeruju ovakvim ili sličnim ponudama putem društvenih mreža.

Ukoliko vas nepoznata osoba traži da joj uplatite novac iz bilo kojeg razloga, odustanite od takve komunikacije i ne uplaćujte novac. Ako posumnjate da se radi o prijevari ili nekom drugom protupravnom ponašanju, događaj odmah prijavite policiji na broj 192!


Tagovi: FACEBOOK PREVARANT žENA UPLATILA

NEDAVNO OBJAVLJENO