SLUČAJ ZBUNIO EPIDEMIOLOGE

Žena iz Bjelovara dvaput u tri mjeseca zaražena koronavirusom

Objavljeno, 05. prosinca 2020. Vijesti
# Foto: ILUSTRACIJA / Testiranje na koronavirus
AUTOR
Redakcijski tekst

Pacijentica iz Bjelovara dvaput u tri mjeseca bila je pozitivna na koronavirus. Slučaj reinfekcije zbunio je epidemiologe.

Prvi put infekciju je imala u rujnu, a drugi pozitivan nalaz potrvđen joj je u petak.

“Prvi pozitivan nalaz dobila sam početkom rujna, nakon što sam se testirala jer sam trebala biti hospitalizirana s djetetom. Dijete je tada bilo negativno, a ja pozitivna, iako nisam imala niti jedan simptom”, otkrila je žena za portal Klikni.

Kad je ovih dana osjetila bol u prsima, povišenu temperaturu, grlobolju i glavobolju, nije ni pomišljala na koronavirus jer ga je prije tri mjeseca već imala.

“Liječnica je prvo pomislila kako je riječ o bronhitisu i prepisala mi je antibiotik, a onda je ponovno me poslati na testiranje. I evo, jutros, dobila pozitivan nalaz.

Naravno, bio je to šok jer sam bila uvjerena da se još neko vrijeme ne mogu ponovno razboljeti”, iznenađena je.

Županijska epidemiologinja Vesna Grgić kaže kako joj je teško komentirati situaciju, s obzirom da je puno toga oko koronavirusa nedovoljno istraženo.

“Moja je pretpostavka da pacijentica, koja prvi put nije imala nikakve simptome bolesti, tada nije razvila antitijela, zbog čega je ponovno došlo do zaraze”, kaže dr. Grgić za portal Klikni.

Moguće je, također, i kako test prvi put nije pokazao stvarno stanje. Testovi koji se koriste u Hrvatskoj nisu 100 posto pouzdani i u rijetkim slučajevima mogu dati krivi rezultat.

Zato se u nekim rubnim slučajevima preporučuje više testiranja kako bi bili posve sigurni je li neka osoba zaražena ili ne.


Tagovi: BJELOVAR DVAPUT ZARAžENA REINFEKCIJA VIRUS

NEDAVNO OBJAVLJENO