EPIDEMIJA JE POTPUNO IZVAN KONTROLE

Zdravstveni sustav pred kolapsom! Na sjeveru 239 novozaraženih

Objavljeno, 21. listopada 2020. Vijesti
# Foto: ILISTRACIJA / FACEBOOK
AUTOR
Redakcijski tekst

Zdravstveni sustav na sjeveru Hrvatske i u cijeloj zemlji doslovce je pred raspadom: u srijedu pet sjevernih županija ima 239 novozaraženih i više od 2000 osoba u samoizolaciji!

Virus se probio u domove zdravlje, a najkritičnije je, kako se čini, u bjelovarskoj bolnici gdje je danas potvrđena zaraza kod devetero zdravstvenih djelatnika i 21 pacijenta.

Koronavirus probio se u privatni dom za starije Senior care u Križevcima, na području Varaždina jedna je srednja škola prešla na online nastavu, a jedan je dječji vrtić zatvoren.

KOPRIVNIČKO-KRIŽEVAČKA

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavještava javnost kako su potvrđena 44 nova slučaja bolesti Covid-19. Riječ je o 29 osoba iz opće populacije te 15 osoba iz Doma za starije i teško bolesne osobe Senior care iz Križevaca.

Objekt u Križevcima je stavljen pod mjeru izolacije te je u tijeku epidemiološka obrada kontakata. Na području županije trenutno je aktivno 107 slučajeva,  sedam osoba je oporavljeno, a na bolničkom liječenju je ukupno 27 osoba.

BJELOVARSKO-BILOGORSKA

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji 33 su nova slučaja infekcije. Najviše novooboljelih u protekla 24 sata, čak 30, dolazi iz Opće bolnice Bjelovar. Riječ je o devet zdravstvenih djelatnika i 21 pacijentu.

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji trenutno je 120 aktivnih slučajeva, a u samoizolaciji je 916 osoba.

“Zaraza koronavirusom potvrđena je na nekoliko bolničkih odjela, no unatoč tomu u bolnici se i dalje normalno radi i funkcionira izuzev Odjela kirurgije koji prima samo hitne slučajeve”, navodi ravnatelj tamošnje bolnice Ali Allouch.

VARAŽDINSKA

Tijekom protekla 24 sata u Varaždinskoj županiji evidentirano je 70 novih slučajeva zaraze. U 35 slučajeva riječ je o bliskim kontaktima ranije zaraženih, a u 35 slučajeva je izvor zaraze nepoznat.

Jedna je srednja škola prešla na online nastavu, a jedan je vrtić privremeno zatvoren. Zatvorena je i još jedna tvrtka s više od 50 radnika.

“Krajnje je vrijeme da shvatimo kako ovaj trend možemo pokušati zaustaviti zajedno ili nikako, a posljedice će utjecati na sve nas, bez obzira u koju grupu spadamo”, upozorio je načelnik tamošnjeg stožera Robert Vugrin.

MEĐIMURSKA

Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije dr. Marina Payerl Pal otkrila je u srijedu kako je u toj županiji zabilježeno čak 85 novozaraženih.

“Prema 14-dnevnoj incidenciji, u Međimurju imamo čak 304 oboljele osobe na 100.000 stanovnika i po tome su u vrhu, odmah iza Krapinsko-zagorske i Sisačko-moslavačke županije.

To pokazuje koliko je situacija ozbiljna i koliki je ‘bazen’ zaraženih u našoj županiji”, naglasila je šefica Zavoda i pozvala sve na krajnju ozbiljnost i odgovorno ponašanje.

VIROVITIČKO-PODRAVSKA

Na području Virovitičko-podravske županije sedam je novozaraženih. Najveći dio novih slučajeva dolazi iz samoizolacije i kontakti su već ranije pozitivnih osoba.

U Općoj bolnici Virovitica hospitalizirano je 13 oboljelih. Tri su pacijenta s područja županije u KBC-u Osijek: dvoje je na respiratoru, a jedan na Klinici za infektologiju na kisiku.

Prema podacima virovitičkoga Zavoda za javno zdravstvo, 365 osoba u je samoizolaciji, a na kućnom liječenju je 110 pacijenata.


Tagovi: EPIDEMIJA KOLAPS SJEVER VIRUS

NEDAVNO OBJAVLJENO