AGENCIJA ZA LIJEKOVE UPOZORILA

Zbog pogrešne primjene poznatog lijeka predoziralo se 14 male djece

Objavljeno, 17. lipnja 2021. Zdravlje
# Foto: FACEBOOK / ILUSTRACIJA / Fotografija nema veze s tekstom
AUTOR
Redakcijski tekst

Agencija za lijekove upozorila je na pogrešno davanje lijeka protiv bronhitisa i astme dojenčadi i maloj djeci, zbog čega je prijavljeno 14 slučajeva predoziranja.

“HALMED je od 1. siječnja 2019. godine do 30. studenog 2020. godine od Centra za kontrolu otrovanja Instituta za medicinska istraživanja (CKO IMI) zaprimio ukupno 14 prijava slučajeva u kojima je u dojenčadi ili male djece putem respiratorne inhalacije pogreškom primijenjena doza lijekova koji sadrže djelatnu tvar salbutamol veća od propisane.

U Hrvatskoj je s djelatnom tvari salbutamol u obliku otopine za atomizator odobren lijek Salbutamol Pliva 5 mg/ml otopina za atomizator. Salbutamol Pliva 5 mg/ml otopina za atomizator primjenjuje se kao bronhodilatator za olakšanje reverzibilnog bronhospazma u svim oblicima bronhalne astme.

PREDOZIRANA I DOJENČAD

Lijek se primjenjuje isključivo putem respiratorne inhalacije, a u pedijatrijskoj populaciji primjenjuje se razrijeđen sa sterilnom fiziološkom otopinom do ukupnog volumena od 2 ml ili 2,5 ml. Lijek je odobren u pakiranju od 10 ml otopine u bočici s umetkom za kapanje, u kutiji.

Predoziranja su prijavljena u dojenčadi i male djece u dobi od 6 mjeseci do 8 godina. U 11 prijava zabilježeno je predoziranje dozom 10 puta većom od propisane (npr. umjesto doze od 0,2 ml primijenjena je doza od 2 ml, umjesto doze od 0,3 ml primijenjena je doza od 3 ml).

U osam prijava prijavljene sumnje na nuspojave odnosile su se na povećanje broja otkucaja srca odnosno tahikardiju. Prijavljene su vrijednosti pulsa od 140 do 170 otkucaja u minuti. U četiri prijave prijavljene sumnje na nuspojave odnosile su se na tremor (nevoljno drhtanje).

U preostalim prijavama prijavljene sumnje na nuspojave odnosile su se na drhtavicu, agitaciju (uznemirenost), povraćanje, mučninu, bol u abdomenu, somnolenciju (izrazitu pospanost), problem sa usnivanjem i strah. U tri prijave nisu zabilježene sumnje na nuspojave lijeka.

ŠTO TREBA UČINITI

HALMED ovim putem poziva liječnike i ljekarnike da s roditeljima ili skrbnicima koji će djetetu primjenjivati lijek potvrde točnu dozu lijeka koju je potrebno primijeniti kako bi se izbjeglo predoziranje lijekom:

  • Liječnici prilikom propisivanja lijeka uvijek na receptu trebaju navesti propisano doziranje lijeka te dodatno provjeriti je li osoba koja će lijek primjenjivati razumjela propisano doziranje.
  • Ljekarnici prilikom izdavanja lijeka uvijek trebaju navesti propisano doziranje lijeka na kutiji te dodatno provjeriti je li osoba koja će lijek primjenjivati razumjela propisano doziranje.
  • Ako je doziranje propisano u mililitrima otopine, a lijek će se primjenjivati u kapima, liječnici i ljekarnici trebaju preračunati propisanu dozu lijeka iz mililitara u broj kapi te istu navesti na receptu i kutiji lijeka, kako bi se spriječile pogreške u preračunavanju od strane roditelja ili skrbnika koji će djetetu primjenjivati lijek.
  • Ako je doziranje propisano u mililitrima otopine, a lijek će se primjenjivati u mililitrima, ljekarnici trebaju uz lijek izdati odgovarajuću špricu, graduiranu na 0,1 ml, te dodatno naglasiti kako se radi o vrlo malim dozama lijeka koje je potrebno primijeniti (npr. 0,3 ml otopine, a ne 3 ml otopine).

Roditelji koji djetetu primjenjuju lijek trebaju potražiti savjet liječnika ili ljekarnika u slučaju nejasnoća vezanih uz dozu lijeka koju treba primijeniti, te u slučaju sumnje na nuspojavu, uključujući i nuspojave koje su posljedica predoziranja lijekom. U situacijama kada nuspojava ugrožava život, treba odmah potražiti hitnu liječničku pomoć.

Podsjećamo da su zdravstveni radnici obvezni prijaviti HALMED-u sve nuspojave lijeka, kao i neispravnosti u kakvoći lijeka. Pacijenti/korisnici lijeka koji su razvili nuspojavu na lijek također mogu nuspojavu prijaviti izravno HALMED-u, uz preporuku da se u slučaju razvoja nuspojave obrate svom liječniku ili ljekarniku radi savjetovanja o nastavku terapije”.

Izvor: HALMED


Tagovi: ASTMA BRONHITIS DJECA HALMED INHALACIJA PREDOZIRANJE SALBUTAMOL

NEDAVNO OBJAVLJENO