Zbog opasnog parazita riba hitno povučena iz Konzuma! Nemojte je jesti

Objavljeno, 12. svibnja 2022. Zdravlje
# Foto: FACEBOOK / ILUSTRACIJA
AUTOR
Redakcijski tekst

Državni inspektorat RH obavještava u četvrtak potrošače o hitnom povlačenju svježeg oslića iz svih Konzumovih prodavaonica.

Oslić se povlači zbog prisutnosti parazita anisakis koji može biti iznimno opasan za zdravlje ljudi. Dobavljač ribe za Konzum je RZ Komiža, a proizvod koji se povlači je LOT broja HRVLOG2200023017, datuma ulova 1. svibnja, rok upotrebe do 15. svibnja.

Zbog hitnog povlačenja ribe oglasio se i Konzum.

“Dragi kupci, obavještavamo vas da se s tržišta povlači sljedeći proizvod: Svježi oslić dobavljača RZ KOMIŽA, rok trajanja do 15. svibnja. Razlog povlačenja: uvrđena prisutnost parazita Anisakis.

Molimo kupce da provjere jesu li su kupili navedeni proizvod i vrate ga u najbližu prodavaonicu Konzuma gdje će im biti vraćen novac.

Opasno po život

Ispričavamo se kupcima na neugodnosti, no u interesu nam je da svi proizvodi koje stavljamo na tržište budu usklađeni s najvišim kriterijima kvalitete i zdravstvene ispravnosti”, priopćili su iz Konzuma.

Larve parazita anisakis, nakon konzumacije kontaminirane ribe, ukopaju se u želucu i tankom crijevu. Simptomi su najčešće bol u trbuhu, mučnina i povraćanje, a crijevna infekcija može dovesti do upalne mase sa simptomima nalik na Crohnovu bolest.

Infekcija se uglavnom povlači sama od sebe nakon nekoliko tjedana, no zna trajati i mjesecima. U rijetkim slučajevima može dovesti do opasnosti po život, u tom slučaju se pribjegava endoskopskom odstranjenju larvi iz organizma.

Larve u pravilu uništava temeljita termička obrada ili duboko smrzavanje. Parazit je otporan na mariniranje, usoljavanje i dimljenje.


Tagovi: ANISAKIS KONZUM OSLIć PARAZIT RIBA

NEDAVNO OBJAVLJENO