AGENCIJA ZA LIJEKOVE NAREDILA

Zbog neispravnosti hitno se povlači poznati lijek za snižavanje tlaka

Objavljeno, 04. kolovoza 2020. Zdravlje
# Foto: ILUSTRACIJA / Fotografija nema veze s tekstom
AUTOR
Robert Mihaljević

Hrvatska agencija za lijekove (Halmed) naredila je hitno povlačenje lijeka za snižavanje krvnog tlaka s tržišta, a povlačit će se i kod pacijenata koji ga primaju kao terapiju.

Riječ je o lijeku za snižavanje visokoga krvnog tlaka Ramipril Farmal 5 mg kojeg na hrvatsko tržište u promet stavlja njemačka kompanija Mibe Pharmaceuticals.

“Postupak povlačenja provodi se zbog neispravnosti u kakvoći lijeka koja se sastoji u tome da je u kutiji lijeka Ramipril Farmal 5 mg moguća prisutnost lijeka Ramipril H Farmal 5mg/25mg”, tumače u Halmedu.

Lijek sadrži djelatnu tvar ramipril te se primjenjuju za liječenje bolesnika s povišenim krvnim tlakom, srčanim bolestima i nekim drugim stanjima.

Lijek Ramipril H Farmal 5mg/25mg, čija je prisutnost moguća u pakiranju lijeka Ramipril Farmal 5 mg, sadrži istu djelatnu tvar ramipril, ali u kombinaciji s djelatnom tvari hidroklorotiazidom.

“Taj lijek je namijenjen liječenju povišenog krvnog tlaka u bolesnika kod kojih je potrebno kombinirano liječenje, kada nije postignut željeni terapijski učinak s monoterapijom ramiprilom ili hidroklorotiazidom”, upozoravaju u Halmedu.

Pacijenti koji koriste Ramipril Farmal 5 mg tablete pozivaju se da lijek odmah vrate u ljekarnu gdje će im biti zamijenjen drugom serijom koja nije zahvaćena neispravnošću.

“U slučaju zabrinutosti, upućujemo pacijente da se obrate svojem liječniku. Nastavit ćemo pratiti sigurnost primjene lijeka te će o svim saznanjima javnost biti pravodobno obaviještena”, zaključuju u Hrvatskoj agenciji za lijekove i medicinske proizvode.

NOVA OBAVIJEST HALMEDA!

Nakon prve obavijesti o povlačenju lijeka, Halmed je dan poslije objavio novo priopćenje u kojem navodi kako obustavlja taj postupak jer je ustanovljeno da lijekovi ipak nisu pomiješani.

Kako se taj veliki propust dogodio, pročitajte OVDJE.


Tagovi: AGENCIJA FARMAL HALMED LIJEK POVLAčENJE RAMIPRIL

NEDAVNO OBJAVLJENO