DR. NEVEN VIDAKOVIĆ, NEOVISNI EKONOMIST:

Zbog inflacije standard nam pada 10 posto, a kamate na kredite će rasti

Objavljeno, 02. listopada 2021. Razgovori
# Foto: HRT screenshot / Dr. Neven Vidaković
AUTOR
Redakcijski tekst

Nezavisni hrvatski ekonomist dr. Neven Vidaković upozorio je na opasnosti od inflacije i prerano uvođenje eura te pogubnu ovisnost Hrvatske o turizmu.

Vidaković je dao veliki intervju portalu Net.hr i o svemu je progovorio posve otvoreno, argumentirano i doista nepristrano. Riječ je o stručnjaku koji je diplomirao ekonomiju i financijsku matematiku na Sveučilištu Michigan, a doktorirao na sveučilištu u Mariboru. On upozorava kako još samo Etiopija ima 50 posto izvoza iz turizma.

“Prema tome, ako nam je cilj da imamo strukturu ekonomije kao Etiopija, onda je cilj ostvaren. Ja bih osobno želio da mi budemo Hrvatska, najbolja što možemo biti, a ne Etiopija, ali možda mi i ne možemo bolje. Narod nema vlast kakvu zaslužuje. Narod ima vlast kakav jeste”, smatra Vidaković.

Podsjetio je i na problem ulaganja milijardi kuna u vodoopskrbu i gradnju vrtića i škola, što će imati jednokratan učinak na rast BDP-a, ali problem će ostati.

“Kada se obnovi kanalizacija i naprave nove škole, neće biti radnih mjesta nego će taj privremeni efekt rasta BDP-a nestati i onda smo opet na početku sa istom strukturom ekonomije i problemima ovisnosti o stranim turistima”, ističe.

IZGUBLJENO 180.000 RADNIH MJESTA

Otkriva i kako je razdoblje jeftinog novca završilo. Američka centralna banka najavljuje dizanje kamatne stope za sljedeću godinu, a to znači da će i kamatne stope narasti u EU.

“Inflacija raste i s rastom inflacije će rasti i kamatne stope i trošak zaduživanja. Znači, svatko tko malo prati globalnu monetarnu politiku zna da će nama 2023. trošak zaduživanja narasti, a ne pasti. A pad standarda građana zbog inflacije je cijena koju treba platiti za brzi ulazak Hrvatske u eurozonu.

Građani se s tom cijenom slažu i to žele, inače ne bi podržavali takvu politiku. To je isto kao kada je Rohatinski rekao da će HNB braniti tečaj pod svaku cijenu. Cijena je bila 180.000 radnih mjesta i 5 godina pada BDP-a. Nitko, ni iz vlasti niti iz naroda, nije se protivio toj cijeni jer politika HNB-a nije promijenjena. Narod želi platiti cijenu i to je u redu.

Znači da možemo zbog inflacije očekivati pad standarda od oko 10 posto. Rasti će cijena zaduživanja zajedno sa svim ostalim. Tako da je to još jedan primjer o tome kako je pad kamatne stope s ulaskom u eurozonu ili PR ili neznanje”, upozorava dr. Neven Vidaković za Net.hr.

Cijeli intervju pročitajte OVDJE.


Tagovi: EURO INFLACIJA INTERVJU KAMATE NET.HR NEVEN VIDAKOVIć

NEDAVNO OBJAVLJENO