KOLAPS HRVATSKOGA ZDRAVSTVA

Zbog golemih dugova bolnica predlaže se poskupljenje alkohola i cigareta za 50%

Objavljeno, 15. svibnja 2019. Zdravlje
# Foto: ILUSTRACIJA / Fotografija nema nikakve veze s tekstom
AUTOR
Redakcijski tekst

Ukupan dug zdravstva lani iznosio je 6,3 milijarde kuna, a dospjeli dug 3,1 milijardu. Država je pak od 1994. do prošle godine u sanaciju dugova zdravstvenih ustanova potrošila čak 18,7 milijardi kuna, priopćila je Udruga poslodavaca u zdravstvu Hrvatske.

Direktor Udruge poslodavaca u zdravstvu Dražen Jurković naglasio je pritom kako su rokovi plaćanja HZZO-a u okviru zakonskih propisa, za razliku od zdravstvenih ustanova koji lijekove veledrogerijama plaćaju i nakon više od 1000 dana.

Kad je riječ o Općoj bolnici u Koprivici, dospjele obveze za lijekove i sanitetski materijal potkraj prošle godine iznosile su ukupno 32 milijuna kuna. Koprivnička bolnica ima čak dva milijuna kuna dugova starijih od godinu dana veledrogerijama za lijekove te gotovo tri milijuna kuna za sanitetski materijal i krvne pripravke.

Tijekom prošle godine rashodi za lijekove u toj zdravstvenoj ustanovi bili su čak 30 posto veći nego preklani. U Općoj bolnici to tumače prvenstveno korištenjem posebno skupih lijekova koji su bili terapija najtežim pacijentima.

Udruga poslodavaca u zdravstvu podsjeća kako se prijedlogom izmjena i dopuna Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju predviđa i drastično povećanje cijena cigareta i žestokih alkoholnih pića za čak 50 posto. Time bi se smanjio broj konzumenata i povećali prihodi HZZO-a. No, zakonske izmjene još su u fazi usuglašavanja i pitanje je kako će izgledati konačan prijedlog o kojem će se glasati u Saboru.


Tagovi: BOLNICA DUGOVI LIJEKOVI ZDRAVSTVO

NEDAVNO OBJAVLJENO