TEŠKA PANDEMIJSKA GODINA

Zbog drastičnog pada prodaje domaće pivovare skresale primanja radnika

Objavljeno, 07. srpnja 2021. Financijer
# Foto: Ivan Brkić / Glas Podravine / Skladište koprivničke pivovare Carlsberg
AUTOR
Robert Mihaljević

Hrvatske su pivovare zabilježile oštar pad prihoda tijekom pandemijske 2020. godine, posebno na domaćem tržištu.

Najveća, Zagrebačka pivovara ostvarila je lani oko 883 milijuna kuna prodaje, što je pad od čak 15 posto. No, neto dobit pala je manje od 5 posto i iznosila je 222 milijuna kuna, i to zahvaljujući drastičnom kresanju svih troškova, među ostalom i primanja zaposlenih.

Prosječna neto plaća tijekom prošle je godine iznosila oko 10.800 kuna, a godinu ranije 11.600 kuna mjesečno, što je pad od sedam posto. U Zagrebačkoj pivovari radi oko 580 ljudi.

Na tržištu Hrvatske prodaja Ožujskog i drugih pivovarinih brandova pala je 16 posto, dok je pad u izvozu, koji je količinski mnogo skromniji, iznosio oko četiri posto.

Koprivnička pivovara Carlsberg imala je prošle godine 316,3 milijuna kuna prodajnog prihoda, što je pad od pet posto. Carlsberg je, dakle, pao osjetno manje od Zagrebačke pivovare, i to zahvaljujući rastu prodaje i izvoza popularnog cidera pod brandom Somersby.

Carlsberg je, tako, u izvozu ostvario oko sedam posto veću prodaju nego godinu ranije, dok je prodaja na domaćem tržištu pala za 11 posto. Na koncu, lani je ostvaren gubitak od pet milijuna kuna (tolika je bila dobit predlani).

Gubitak bi bio i veći da izdaci za plaće nisu drastično skresani. Za bruto plaće (bez doprinosa) lani je izdvojeno čak 15 posto manje nego godinu ranije, a broj radnika ostao je isti – 290.

Pad prodaje domaćih pivovara bio je posve očekivan jer je lanjski lockdown utjecao na plasman piva u ugostiteljske objekte koji su dobar dio godine bili zatvoreni, a ostatak godine poslovali su smanjenim kapacitetom. Osim, toga, drastično je podbacila turistička sezona od koje pivovare uvijek očekuju mnogo.

Ove godine pivovare očekuju rast prodaje u odnosu na prošlu godinu, ali i dalje pad u odnosu na pretkriznu 2019. godinu.


Tagovi: 2020 CARLSBERG PIVO PLAćE PRIHOD PRODAJA RADNICI ZAGREBAčKA PIVOVARA

NEDAVNO OBJAVLJENO