Zbog divljanja cijena odustaje se od brze ceste, upitni i brojni drugi projekti

Objavljeno, 13. lipnja 2022. Financijer
# Foto: DANICA.HR / Nadvožnjak na južnoj koprivničkoj obilaznici prema Zagrebu koji vodi na Križevačku cestu
AUTOR
Redakcijski tekst

Zbog divljanja cijena materijala i energije mnoge građevinske kompanije u Hrvatskoj odustaju od već ugovorenih radova.

Jedan od kapitalnih projekata koji je došao u pitanje je i 7,5 kilometara duga dionica brze ceste od Križevaca do Vojakovačkoga Kloštra. Zagrebački Kamgrad dao je na natječaju najbolju ponudu, oko 230 milijuna kuna bez pdv-a, no to je bilo još 2020. godine.

U međuvremenu cijene su podivljale. Energija, metali, plastika, drvo danas su skuplji i 100 posto u odnosu na pretprošu godinu. Izvoditelji zato odustaju jer im nitko ne može pokriti tu razliku. A oni ne žele u bankort na gradilištu. 

“Mi smo u pokušaju raskidanja nekoliko ugovora vrijednih 20 do 40 milijuna kuna. To su ozbiljna pitanja koja prijete građevinskom sektoru i našem poslovanju zbog velikih gubitaka, udara na likvidnost i sigurnost radnih mjesta”, otkrio je pak za HRT Darko Jambreković, tajnik Uprave križevačkog Radnika.

Neki građevinari trenutačno rade na oko 30 gradilišta diljem Hrvatske. Bez konkretnih mjera pomoći, izgradnja škola, bolnica, cesta, financirana europskim novcem, postaje upitna.

“Mi smo odustali od nekih projekata s gradom Zagrebom i nismo potpisali ugovor od 126 milijuna kuna. Mi ne možemo potpisati ugovor i dovesti svoju firmu u bankrot i naši podizvođači su na rubu”, tumači Vele Nižetić, direktor Strabaga u Hrvatskoj.

Što je najgore, na vidiku nema rješenja za tu golemu krizu. Kao što se ne vidi ni stabliziranje cijena materijala koje građevinski sektor, ali i investitore vuku prema dnu.


Tagovi: CESTA CIJENE GRAđEVINARSTVO

NEDAVNO OBJAVLJENO