PRAVNICA TUŽILA BOLNICU

Završila na bolovanju pa dobila otkaz na poslu dvije godine prije mirovine

Objavljeno, 15. kolovoza 2019. Vijesti
# Foto: ILUSTRACIJA / Opća bolnica u Koprivnici / Fotografija nema veze s tekstom
AUTOR
Redakcijski tekst

Dugogodišnja pravnica (60) u Županijskoj bolnici dobila je izvanredan otkaz jer je lani u studenom 19 dana neopravdano izostala s posla. Bila je dvije godine od redovne starosne mirovine i imala je 37 godina radnog staža.

Pravnica je tužila bolnicu u Čakovcu tvrdeći da je otkaz nezakonit jer nije provedeno savjetovanje s radničkim predstavnicima u toj zdravstvenoj ustanovi. Osim toga, navela je kako je početkom studenog završila na bolovanju zbog mobinga na poslu i psihičkih problema, ali liječnica joj bolovanje nije željela produžiti. Zbog toga je podnijela prigovor zdravstvenom osiguranju.

Otkaz bio zakonit

Nakon provođenja svih dokaza i saslušanja svjedoka, Općinski sud odbio je njezinu tužbu i zaključio kako je izvanredan otkaz donesen u skladu sa zakonom i internim bolničkim aktima. S otkazom suglasila su se i sva tri bolnička sindikata.

“Ugovor o radu na neodređeno vrijeme otkazan je zbog osobito teške povrede obveze iz radnog odnosa. Djelatnica je lani u studenom, prva dva dana u mjesecu i 28. studenog, doista bila na bolovanju, ali u preostale dane imala je obvezu raditi, no nije se pojavila na poslu”, upozorili su u čakovečkoj bolnici.

Ista je zaposlenica, kažu u bolnici, i ranije u listopadu i rujnu iste godine bila pisano upozorena na obvezu pravodobnog obavještavanja poslodavca o korištenju bolovanja i već joj je izrečena opomena pred otkaz zbog nedolaska na posao.

Izložena mobingu

Ona pak u svojem iskazu navodi kako u bolnici radi još od 1981. godine kao pravnica, a 2015. godine zaposlena je i nova, druga pravnica.

“Ja nikad nisam potpisala ugovor da sam viši stručni savjetnik za pravne poslove jer sam smatrala da druga pravnica ne može biti voditeljica odjela. Zbog takvog postupanja završila sam na bolovanju, bila sam izložena mobingu, ali nisam htjela pokretati postupak protiv poslodavca”, žalila se bivša djelatnica na sudu.

Sud je na koncu odbio njezinu tužbu i potvrdio izvanredan otkaz koji je dobila lani u prosincu jer je neopravdano izbivanje s posla “osobito teška povreda radnog odnosa”.


Tagovi: BOLNICA OTKAZ PRAVNICA

NEDAVNO OBJAVLJENO