NIJE IMALA UGOVOR O RADU

Zavod za zdravstveno drastično kažnjen jer čistačicu nisu prijavili na zdravstveno

Objavljeno, 21. prosinca 2019. Vijesti
#
AUTOR
Robert Mihaljević

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje i ravnatelj Lucian Vukelić drastično su kažnjeni jer su zaposlili čistačicu koja je punih 11 mjeseci radila bez ugovora o radu.

HZZO mora platiti 60.000 kuna, a Vukelić 9000 kuna kazne, odlučio je Općinski sud u Bjelovaru. Čistačica je bila zaposlena u bjelovarskom HZZO-u od siječnja do studenoga prošle godine.

Da stvar bude apsurdnija, HZZO i ravnatelj kažnjeni su i jer radnicu nisu prijavili na zdravstveno osiguranje! Čistačica je svjedočila kako je svaki mjesec potpisivala ugovor od djelu, ali zapravo je bila u radnom odnosu i primala fiksan iznos mjesečne plaće.

U HZZO-u branili su se kako je u to vrijeme Vladinom uredbom bila zabrana zapošljavanja u državnim tijelima i institucijama, pa su čistačicu angažirali prema ugovoru od djelu.

Čistačica je sve prijavila državnom inspektoratu nakon što je proveden javni natječaj u kojem je posao dobila druga osoba. Ona se također natjecala.

Bjelovarski sud zaključio je kako je riječ o klasičnom radnom odnosu, pa su HZZO i ravnatelj krivi jer sa čistačicom nisu odmah potpisali ugovor o radu.


Tagovi: čISTAčICA HZZO ZDRAVSTVENO

NEDAVNO OBJAVLJENO