SRAMOTNA ODLUKA PODRAVKINE UPRAVE

Zašto tvorac moderne Podravke nije pozvan na 60. rođendan Vegete

Objavljeno, 30. prosinca 2019. Komentari
# Foto: ARHIVA / Prva fotografija je s rođendanskog slavlja Vegete, a druga s proglašenja Gažija počasnim građaninom
AUTOR
Robert Mihaljević

Glamurozni 60. rođendan Vegete proslavljen je u Koprivnici bez Pavla Gažija. “Čujte, ja ne bih došao jer mi stanje ne dozvoljava, ali…”, otpovrnuo nam je ovih dana 93-godišnji umirovljenik, tvorac moderne Podravke.

Na rođendansku proslavu, kaže, nitko ga nije zvao. To vam je, recimo, kao da proslavljate srebrnu medalju sa svjetskog nogometnog prvenstva, a ne pozovete izbornika Zlatka Dalića. Koji je, nota bene, bio na Vegetinoj fešti u staroj Podravkinoj tvornici.

Zato su na rođendan pristigli najdraži gosti – premijer Andrej Plenković i predsjednik Sabora Gordan Jandroković. Oni su govorili o Podravki i Vegeti, veličali kompanijske uspjehe, zahvaljivali šefu Podravke Marinu Pucaru. Bila je tamo zapravo cijela HDZ-ova svita.

IZ IDEOLOŠKIH RAZLOGA

Pavla Gažija, čovjeka koji je 50-ih i 60-ih doista stvarao Podravku kakvu danas poznajemo, tamo nije bilo. Sve donedavno bili smo uvjereni da su ga zvali, ali da je gospon generalni to u svojem stilu odbio. Na žalost, bili smo u krivu.

Gaži na rođendan Vegete – ajmo se malo prestati zajebavati – nije pozvan iz ideoloških razloga. Iz istih razloga tamo su kao specijalni gosti bili Plenković, Jandroković, Mate Granić i sva sila HDZ-ovih ministara i zaslužnih kadrova.

Ne bi, doista, bilo u redu da im komociju kvari stari partizan, visoki komunistički kadar, šef SUP-a i čovjek kojeg ustašofili nazivaju crvenim zločincem. I tu leži sva tragedija današnje Podravke, tvrtke snažno razapete između politike i tržišta.

Kompanije u kojoj je poželjno da ministar Goran Marić i šef županijskog HDZ-a Darko Sobota kadroviraju, ministar Tolušić lobira za gradnju sušare kod Virovitice, a Marić za tvornicu u Hercegovini. Ali, nije poželjno da na Vegetinu proslavu dođe za nju najzaslužniji živući podravkaš.

POČASNI GRAĐANIN

Otprilike mjesec i pol prije službene proslave 60. Vegetina rođendana Pavle Gaži, praćen pljeskom prepune dvorane, dobio je najveće priznanje koje mu njegov grad može dati. Titulu počasnog građanina Koprivnice.

Spomenute su tada njegove goleme zasluge za Vegetu, Podravku, Koprivnicu. A bez Gažija i Vegete, otprilike je prisnažio gradonačelnik Jakšić, ne bi bilo ni Koprivnice kakvu danas poznajemo.

Podravka je u bivšoj državi bila simbol socijalističkog gospodarskog čuda, primjer tvrtke koja može biti tržišno i izvozno uspješna i pod kapom radničkog samoupravljanja. Priča o Vegeti i Podravkinim juhama prije svega je priča o tome.

Ostaje gola činjenica da je Gaži 50-ih došao na čelo malene pekmezare u srcu Podravine koja je grcala u gubicima i bila pred gašenjem.

HDZ-ova KAMARILA

U njegovu mandatu par desetljeća kasnije stvorena je najmoćnija prehrambena kompanija u Jugoslaviji. Jedina je imala proizvodnju kvasca u državi, organizirala kooperacije i kombinate, gradila stambene zgrade i odmarališta, imala tvornice vode, votke i piva, žitnicu i pekarstvo, farmaciju…

Surađivala je s najvećim europskim kompanijama: na noge su joj dolazili Dr. Oetker, Ferrero, Nestleov Maggi, Carlsberg. Jedino tako mogli su ući na jugoslavensko tržište, a Gažijeva Podravka to je obilato koristila. Iz te suradnje nastali su neki od Podravkinih najuspješnijih brandova, poput Lino lade i Dolcele. Podravka je bila toliko moćna da je na koljena nije mogao baciti ni raspad jugoslavenskog tržišta te sustavno izvlačenje novca.

No, Gaži nije pozvan na 60. rođendan Vegete. Kao što prije dvije godine nije bio ni na 70. rođendanu Podravke. Iz ideoloških razloga. Istih onih zbog kojih se i na jednoj i drugoj proslavi pojavila brojna HDZ-ova kamarila. Je li nekog od Podravkinih menadžera danas barem mrvicu sram zbog toga?


Tagovi: PAVLE GAžI ROđENDAN VEGETA

NEDAVNO OBJAVLJENO