Zašto radnici u Zagorju, Međimurju i Varaždinu zarađuju više nego u Podravini

Objavljeno, 31. listopada 2022. Vijesti
# Foto: ILUSTRACIJA / DANICA.HR
AUTOR
Redakcijski tekst

Prosječna neto plaća u svim djelatnostima i organizacijskim oblicima na području Hrvatske u lipnju je iznosila 7711 kuna mjesečno i bila je za 536 kune, odnosno oko 7,5 posto veća nego u istom mjesecu lani.

No, kad se uzme u obzir inflacija, prosječna neto plaća u Hrvatskoj realno je manja za gotovo 5 posto u odnosu na lanjski lipanj. Odnosno, za toliko je manja platežna moć prosječnog hrvatskog građanina jer mu povišica ni blizu ne pokriva rast cijena energenata, hrane i drugih životnih potrepština.

Kad je riječ o povećanju prosječnih neto plaća na godišnjoj razini, među najgorima je Koprivničko-križevačka županija. Službeni podaci DZS-a otkrivaju kako je u lipnju neto plaća u toj županiji iznosila 6961 kunu, što je oko 5,5 posto više nego u istom mjesecu lani.

Po stopi rasta županija je na samome dnu u regiji sjeverne Hrvatske te među najlošijima u državi. Dakle, radnici u toj županiji realno zbog inflacije imaju čak oko 7 posto niže plaće, odnosno platežnu moć nego prošle godine.

Prosječna neto plaća u Zagorju u lipnju je iznosila 7401 kunu i bila je veća za 600 kuna, odnosno 8,8 posto u odnosu na lani. Plaća u Varaždinskoj županiji istodobno je iznosila 7135 kuna i bila je viša za 573 kune, odnosno 8,7 posto. Na području Međimurja neto plaća u lipnju bila je 7081 kuna, što je više za 472 kune ili 7,1 posto.

Radnici u Zagorju zarađuju otprilike 440 kuna više, Varaždinci 174 kune, a Međimurci 120 kuna više od radnika u Podravini i Prigorju. Donedavno nije bilo tako, ali proteklih su godina tamošnji poslodavci plaće radnicima dizali snažnije i učestalije od tvrtki, ustanova i obrta na području naše županije.

Neto plaće u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji u prosjeku su od lanjskog lipnja narasle za 520 kuna, a u Virovitičko-podravskoj za 517 kuna.


Tagovi: DZS MEđIMURJE PLAćE PODRAVINA RADNICI STATISTIKA ZAGORJE

NEDAVNO OBJAVLJENO