JE LI OVO KRŠENJE ZAKONA

Zašto poštari ovih dana popisuju što ljudi sve imaju u dvorištima i garažama

Objavljeno, 12. rujna 2019. Vijesti
# Foto: DANICA.HR / ILUSTRACIJA / Fotografija je ilustrativna
AUTOR
Redakcijski tekst

Poštari ovih dana diljem Hrvatske intenzivno popisuju što sve imaju kućanstva kojima dostavljaju poštu, što je uznemirilo neke građane.

Hrvatsku poštu, tako, zanima kakvo vozilo i kućnog ljubimca imate, u kakvom vam je stanju fasada i stolarija na kući, imate li bazen i garažu, je li vam dvorište travnato ili betonsko, kakav vam je krov, imate li kakvu tvrtku prijavljenu na adresi.

“Osim što nimalo nije ugodna činjenica kako poštari moraju zagledavati u naša dvorišta i garaže te bilježiti što imamo u njima, ujedno je i kršenje prava privatnosti zajamčene GDPR uredbom”, upozorava Dejan Kutičić, poznati liječnik i županijski vijećnik Živog zida iz Đurđevca.

Pogledajte aplikaciju u koju poštari unose podatke

On upozorava kako je vrlo suspektno ponašanje Hrvatskih pošta, odnosno nastojanje da o nama prikupi što više podataka bez našeg znanja i pristanka.

Kako neslužbeno doznajemo u Hrvatskim poštama, to nije prvi put da oni popisuju stanje imovine kućanstava kojima dostavljaju poštu.

“To se radi isključivo za potrebe direktnog marketinga, odnosno dostavljanja reklamnih letaka i drugih vidova oglašavanja. Ako netko, primjerice, ima bazen ili travnjak, onda u sandučiću može pronaći reklame za, recimo čišćenje bazena ili kosilicu”, tumači nam izvor iz Pošte.

No, ključno je pitanje smiju li poštari prikupljati takve podatke bez znanja i suglasnosti vlasnika kuća i stanova.


Tagovi: DVORIšTA HRVATSKA POšTA POPISUJU POšTARI

NEDAVNO OBJAVLJENO