JE LI OVO KRŠENJE ZAKONA

Zašto poštari ovih dana popisuju što ljudi sve imaju u dvorištima i garažama

Objavljeno, 12. rujna 2019. Vijesti
# Foto: Robert Mihaljević (fotografija je ilustrativna i nema veze s tekstom)
AUTOR
Redakcijski tekst

Poštari ovih dana diljem Hrvatske intenzivno popisuju što sve imaju kućanstva kojima dostavljaju poštu, što je uznemirilo neke građane.

Hrvatsku poštu, tako, zanima kakvo vozilo i kućnog ljubimca imate, u kakvom vam je stanju fasada i stolarija na kući, imate li bazen i garažu, je li vam dvorište travnato ili betonsko, kakav vam je krov, imate li kakvu tvrtku prijavljenu na adresi.

“Osim što nimalo nije ugodna činjenica kako poštari moraju zagledavati u naša dvorišta i garaže te bilježiti što imamo u njima, ujedno je i kršenje prava privatnosti zajamčene GDPR uredbom”, upozorava Dejan Kutičić, poznati liječnik i županijski vijećnik Živog zida iz Đurđevca.

Pogledajte aplikaciju u koju poštari unose podatke

On upozorava kako je vrlo suspektno ponašanje Hrvatskih pošta, odnosno nastojanje da o nama prikupi što više podataka bez našeg znanja i pristanka.

Kako neslužbeno doznajemo u Hrvatskim poštama, to nije prvi put da oni popisuju stanje imovine kućanstava kojima dostavljaju poštu.

“To se radi isključivo za potrebe direktnog marketinga, odnosno dostavljanja reklamnih letaka i drugih vidova oglašavanja. Ako netko, primjerice, ima bazen ili travnjak, onda u sandučiću može pronaći reklame za, recimo čišćenje bazena ili kosilicu”, tumači nam izvor iz Pošte.

No, ključno je pitanje smiju li poštari prikupljati takve podatke bez znanja i suglasnosti vlasnika kuća i stanova.


Tagovi: DVORIšTA HRVATSKA POšTA POPISUJU POšTARI

NEDAVNO OBJAVLJENO