UREDNIČKI KOMENTAR

Zašto mislim da je Martina Dalić dobra vijest za Podravku

Objavljeno, 06. veljače 2021. Komentari
# Foto: DANICA.HR / Martina Dalić izlazi iz sjedišta Podravke u Koprivnici
AUTOR
Robert Mihaljević

Znate što ću vam sad najiskrenije reći: za Podravku uopće nije loše da je upravo Martina Dalić nova predsjednica uprave Podravke. Znam, odmah nakon prve rečenice proglasit ćete me domaćim izdajnikom i stranim plaćenikom, ali navikao sam na to.

Ja sam vam onaj nepopravljivi lik koji već tri desetljeća trubi kako je država odavno morala prodati Podravku i svašta sam zbog toga doživio. Ipak, i dalje mislim tako.

No, vratimo se na novu predsjednicu uprave. Pod punom materijalnom, moralnom i krivičnom odgovornošću još jednom tvrdim – od kandidata koji su se spominjali kao pretendenti, Martina Dalić najbolji je izbor. Šefa HGK-a Luku Burilovića nećemo uzimati za ozbiljno.

Političko-nogometni koloplet

Direktor Adrisa Goran Markulin nije loš dečko, ali na njegov mandat prikopčale bi se brojne pijavice zbog kojih ne bi mogao biti previše samostalan u donošenju odluka: brat i Šukerov nogometni ministar Robert Markulin, njegova lokalna ekipa HDZ-ovih pijavica, župan Darko Koren, vječna sindikalna pijavica Ksenija Horvat, bulumenta Pucarovih menadžera koji su bili premreženi tim političko-nogometno-interesnim kolopletom.

Član uprave za financije Davor Doko slovio je, također, za razumnog i prihvatljivog kandidata. Odmjeren, dobro potkovan u svojem fahu, s četverogodišnjim iskustvom u Podravkinim poslovnim procesima, sa snažnim vjetrom u leđa mirovinskih fondova koji drže više od 52 posto dionica kompanije.

No, Doko je imao veliku otegotnu okolnost: Podravkom ipak upravljaju brojni politički interesi koje izravno artikulira premijer Andrej Plenković sa svojim suradnicima.

Dokin bi mandat, nema nikakve sumnje, bio obilježen zadovoljavanjem brojnih visokopolitičkih ciljeva, a u tim vodama Doko se ipak ne snalazi. Niti se s time može nositi s obzirom da ne dolazi iz političkog miljea.

Kad ostavite po strani politički balast koji je ovog časa opterećuje i izrazitu nepopularnost u javnosti, valja biti pošten i priznati kako Martina Dalić ima odlične predispozicije da uspije

Martina Dalić u Podravku dolazi s golemim političkim teretom. S jedne strane to je premijer Andrej Plenković koji više i ne skriva da je glavni Podravkin kadrovski direktor, što je samo po sebi skaredno i potpuno neshatljivo.

Apsolutna politička moć

S druge strane, nova direktorica Podravke opterećena je aferom Borg u Agrokoru koja je otvorila sumnju da se odabrana ekipa obogatila na spašavanju posrnulog Todorićeva carstva i da su za sve znali i Martina Dalić i premijer Plenković. No, tijela kaznenog progona promptno su odbacila sve prijave koje su podnijete protiv Borg ekipe zbog tog netransparentnog procesa.

Martina Dalić upravo zbog toga ima ono što dosad niti jedan predsjednik uprave Podravke nije imao niti u tragovima. Apsolutnu političku moć i samostalnost da provede svoje vizije, ideje i strategije. Svoju moć crpi, prije svega, iz velikog povjerenja kojeg u nju ima premijer, koji joj je ponešto tijekom afere Borg ostao i dužan.

Nova direktorica Podravke sigurno neće biti podložna političkim pritiscima s kakvima su se morali gotovo svakodnevno nositi Marin Pucar, Zvonimir Mršić ili Darko Marinac. Istodobno, vraški karakter Martine Dalić ne trpi pritiske takve vrste.

Njoj Plenkovićevi ministri ili HDZ-ovi moćnici neće moći naređivati koga da zapošljava ili čiju tvrtku da uvodi u Podravkin lanac opskrbe te koje će sve nogometne klubove diljem države tvrtka morati sponzorirati.

Martina Dalić / Foto: Podravka

Balast koji je opterećuje

Nova čelnica Podravke ima prebogatu dužnosničku i menadžersku karijeru. Bila je ministrica financija, potpredsjednica Vlade za gospodarstvo, hrvatska pregovaračica s EU, savjetnica Svjetske banke, suradnica Europske banke za obnovu i razvoj, glavna ekonomistica PBZ-a, predsjednica uprave Partner banke.

Veliko iskustvo i odlične veze sa svjetskim centrima moći i kapitala. Ima jako dobar odnos s čelnim ljudima mirovinskih fondova, važan saveznik u Podravki bit će joj član uprave za financije Davor Doko.

I kad ostavite po strani politički balast koji je ovog časa opterećuje i izrazitu nepopularnost u javnosti, valja biti pošten i priznati kako Martina Dalić ima odlične predispozicije da uspije.

Hoće li se to na koncu dogoditi, ovisit će samo o njoj. I nikome drugom. A to je pozicija koju niti jedan predsjednik uprave od karizmatskog Pavla Gažija do danas nije imao.

Napomena: komentar je izvorno objavljen u petak u tjedniku Glas Podravine i Prigorja


Tagovi: KOMENTAR MARTINA DALIć PODRAVKA

NEDAVNO OBJAVLJENO