PRISJELO IM INAĆENJE

Zašto je MUP-ov centar za forenziku morao vještačiti dlaku s automobila

Objavljeno, 23. svibnja 2019. Vijesti
# Foto: ILUSTRACIJA
AUTOR
Redakcijski tekst

Policijski Centar za forenzička ispitivanja i vještačenja Ivan Vučetić morao se nedavno baviti običnom prometnom nesrećom koja se dogodila naletom divljači na automobil. Centar koji pomaže u razotkrivanju najtežih kaznenih djela ovaj je put trebao odgonetnuti porijeklo dlake na automobilu.

“Centara za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja Ivan Vučetić ustanovio je da je dostavljeni materijal, više dlaka smeđe boje, pravilno pakiran i označen te se temeljem provedenih ispitivanja i dobivenih rezultata u zapisniku o vještačenju daje mišljenje da su sporne dlake životinjskog porijekla i pripadaju porodici jelena, a zbog velike sličnosti u histološkoj građi nije moguće razlikovati dlaku roda jelena od dlake srne”, navodi se u forenzičkom izvještaju.

Sve je počelo kad je na jedan automobil u lipnju 2017. naletjela srna koja je iznenada iskočila s desne strane kolnika i zabila se u vozilo. Vozač i vlasnik automobila iz Garešnice nakon toga obratio se Hrvatskom lovačkom savezu koji upravlja tim lovištem za mirno rješenje spora, ali lovci su njegov zahtjev za nadoknadu šete hladno odbili. Njihov ključni argument bio je kako nikakva životinja nije pronađena na mjestu nezgode, pa nije dokazano da bi to bila divljač iz lovišta.

“Iz dokumentacije priložene tužbi nije razvidno na koju vrstu životinje je tužitelj naletio, niti je takva životinja pronađena na mjestu prometne nezgode, a policijski djelatnik nije nas obavijestio o štetnom događaju te nije pronašao nikakvu ozlijeđenu ili uginulu divljač koju bi se eventualno moglo povezati sa štetnim događajem”, upozorili su u Lovačkom savezu.

No, nepravomoćna presuda na koncu im je vjerojatno prisjela jer će zbog angažmana MUP-ova centra za kriminalistička vještačenja više platiti za troškove parničnog postupka, nego za popravak razbijenog automobila. Općinski sud, naime, naložio je Hrvatskom lovačkom savezu da Vedranu na ime naknade štete isplati 11.500 kuna, a za sudske troškove 20.000 kuna. Na oba iznosa obračunavaju se i zatezne kamate.


Tagovi: PRESUDA PROMETNA SRNA VJESTACENJE

NEDAVNO OBJAVLJENO