POČASNI GRAĐANIN

Zašto general Ante Gotovina nikad nije došao po svoju nagradu u Koprivnicu

Objavljeno, 12. listopada 2019. Vijesti
# Foto: HRT screenshot / Ante Gotovina
AUTOR
Robert Mihaljević

Generalni direktor Podravke i nekadašnji šef hrvatske policije Pavle Gaži (92) bit će proglašen počasnim građaninom Koprivnice. Formalnu odluku o tome donijet će Gradsko vijeće u utorak.

Gaži već ima nagradu za životno djelo koja mu je dodijeljena 2000. godine, u doba mandata gradonačelnika dr. Dražena Sačera. Za počasnog građanina predložio ga je odbor za dodjelu javnih priznanja na čijem je čelu gradonačelnik Mišel Jakšić.

Na čelu Podravke bio je punu 21 godinu, od 1957. do 1978. godine, i u tom razdoblju mala lokalna pekmezara prerasta u regionalnog prehrambenog diva. Nako toga, odlazi na političke dužnosti u Beograd, potom i u Zagreb gdje je bio na čelu republičkog MUP-a (tadašnji SUP) sve do umirovljenja 1983. godine.

Koprivnica ima osmero počasnih građana i građanki. Najveće gradsko javno priznanje dosad su dobili: Alois Mock, Žarko Dolinar, Zlata Bartl, Mladen Markač, Ante Gotovina, Krešimir Švarc, Mira Kolar Dimitrijević i Zlatko Kauzlarić Atač.

Svi su preuzeli svoja priznanja na prigodnim svečanostima u povodu Dana grada osim jednog – generala Ante Gotovine. On je počasnim građaninom proglašen u mandatu SDP-ove gradonačelnice Vesne Želježnjak 2015. godine.

No, nije se želio pojaviti na svečanosti i nikad nije došao preuzeti nagradu.


Tagovi: ANTE GOTOVINA PAVLE GAžI POčASNI GRAđANIN

NEDAVNO OBJAVLJENO