IPAK JE BIO NEUBROJIV

Zaspao s cigaretom i izazvao strašan požar. Ne ide u zatvor, već psihijatru

Objavljeno, 01. kolovoza 2019. Vijesti
# Foto: ILUSTRACIJA / Fotografija nema veze s tekstom
AUTOR
Redakcijski tekst

Valter (61) osuđen je na šest mjeseci obveznog psihijatrijskog liječenja na slobodi nakon što je zaspao s upaljenom cigaretom u ustima te izazvao požar u kojem su ozlijeđene dvije osobe i počinjena šteta od 70.000 kuna.

Prema nepravomoćnoj presudi Općinskog suda, on je u obiteljskoj kući u okolici Čazme legao u krevet  sa zapaljenom cigaretom i zaspao, a žar cigarete zahvatio je posteljinu kreveta. Požar se potom proširio na namještaj i okolne sobe u prizemlju gdje su, osim njega, spavali Marino i Stjepan.

Marino je pritom zadobio “opekline sljepoočnog i zatiljnog dijela glave trećeg stupnja i opekline lijevog kažiprsta drugog stupnja, a Stjepan crvenilo kože nosa i lica”. U požaru je izgorio sav namještaj u sobi u kojoj je Valter boravio te laminat, vrata i prozor.

Došlo je do stvaranja visoke temperature i taljenja kupaonskog ormarića i ulaznih pvc vrata u prizemlju objekta te zacrnjenja zidova u svim prostorijama u prizemlju, pričinivši time štetu vlasniku od 70.000 kuna.

Ranijim psihijatrijskim vještačenjem bilo je zaključeno kako je Valter tijekom tog događaja bio “smanjeno ubrojiv, ali ne bitno, i da je raspravno sposoban”. Zato je kaznenim nalogom proglašen krivim i osuđen na zatvorsku kaznu.

No, drugi nalaz nakon žalbe u cijelosti je pobio prvotno psihijatrijsko mišljenje. Sud je potom u cijelosti prihvatio nalaz prim. dr. sc. Marije Kudumija Slijepčević, koja je zaključila kako je Valter to učinio u neubrojivom stanju te je požarom potpuno nesvjesno ugrozio živote i imovinu.

Sudskom presudom određeno mu je psihijatrijsko liječenje na slobodi u trajanju od šest mjeseci. Ne pristane li Valter na dragovoljno liječenje, bit će prisilno smješten u psihijatrijsku ustanovu.


Tagovi: CIGARETA NEUBROJIV POZAR ZASPAO

NEDAVNO OBJAVLJENO