TRAJE POTRAGA ZA KONTAKTIMA

Zaražena žena iz doma bila je na plućnom i hitnom odjelu bolnice

Objavljeno, 09. travnja 2020. Vijesti
# Foto: FACEBOOK / ILUSTRACIJA
AUTOR
Robert Mihaljević

Epidemiolozi iz Koprivnice pokušavaju ući u trag svim kontaktima zaražene 82-godišnje štićenice Doma za starije koja je s težom upalom pluća završila u izoliranoj sobi bolničkog odjela infektologije.

I ne samo to: pacijentica oboljela od infekcije COVID-19 primljena je nedavno na Hitni bolnički odjel i Odjel za pulmologiju. Ovog časa istražuju se svi njezini kontakti iz bolnice i Doma za starije i oni će sigurno na testiranje i samoizolaciju.

Riječ je o težoj kroničnoj bolesnici koja je bila u jednokrevetnoj sobi u domu, a zadnjih deset dana iz te sobe uopće nije izlazila. Nakon što se požalila na temperaturu i suhi kašalj, dobila je antibiotik, ali nije bila testirana na koronavirus.

DOBILA UPALU PLUĆA

Potom joj se stanje pogoršalo, dobila je upalu pluća i završila na odjelu infektologije u Općoj bolnici.

“Liječnik i medicinska sestra iz hitnog bolničkog odjela pregledali su je u zaštitnoj opremi i zasad ne vidim rizik za njih od zaraze.

Epidemiološka obrada je u tijeku, vidjet ćemo tko će sve u samoizolaciju i na testiranje”, naglašava dr. Draženka Vadla, šefica Zavoda za javno zdravstvo.

Dakle, ovog časa je ključno odgovoriti na pitanje s kime je štićenica doma bila sve u kontaktu posljednjih 20-ak dana te tko je zbog toga sve ugrožen u bolničkom sustavu. Inače, Dom u Koprivnici ima 270 stanara o kojima brinu 74 zaposlene osobe.

ČETVERO U BOLNICI

Nakon što su u bolnici zaražene spremačica i glavna odjelna medicinska sestra, u izolaciji su iz te zdravstvene ustanove završile ukupno 32 osobe: osam spremačica, pet liječnika i 19 medicinskih sestara.

Svi dosad testirani bolnički kontakti s dvije zaražene osobe su negativni. No, riječ je tek o prvom testu, a slijede još barem dva.

Ravnatelj Opće bolnice dr. Mato Devčić naglasio je kako zbog toga bolnički sustav nije ugrožen jer su dio zdravstvenog osoblja imali u pričuvi upravo zbog ovakvih situacija.

“Na infektološkom odjelu bolnice trenutačno je četvero pacijenata, a njihova klinička slika je lakše do srednje teška. Kad kažem srednje teška, onda tu mislim na pneumonije, odnosno upale pluća”, navodi Devčić.


Tagovi: DOM STOžER ZARAZENA žUPANIJA

NEDAVNO OBJAVLJENO