SCENA KAO IZ KULTNOG FILMA

Zagorski ‘Maratonci’: rođaci izmislili i napisali oporuku bogatog pokojnika

Objavljeno, 16. srpnja 2019. Vijesti
#
AUTOR
Robert Mihaljević

Priča iz srca Zagorja zvuči kao da ju je pisao scenarist kultne crnohumorne komedije Maratonci trče počasni krug u kojoj nasljednici dede Pantelije, jedan za drugim, čitaju oporuku u kojoj piše da svu imovinu ostavlja baš njima.

Tko zna što se motalo po glavama rodbine u Zagorju, ali nije isključeno da je nekom sinula ideja baš iz Maratonaca jer je pokojnikova imovina bila vrijedna tog pokušaja.

Što se dogodilo? Nakon Stjepanove smrti, pojavio se ugovor o darivanju napisan u veljači 2014. koji je zapravo predstavljao njegovu oporuku u kojoj piše da svu svoju vrijednu imovinu – novac, nekretnine i pokretnine – ostavlja rođaku Milanu.

Stjepanovu oporuku izgovorenu drhtavim glasom na samrtničkoj postelji svojom je rukom, prema donedavnoj verziji priče, napisao rođak Mirko. O tome su tijekom ostavinske rasprave svjedočili rođaci Milan i Mirko iz Zagorja te navodni svjedok Aco iz okolice Varaždina.

I sve bi ostalo na tome da jedini stvarni i zakoniti nasljednici pokojnog Stjepana, braća Boris i Mario, nisu podignuli kaznenu prijavu protiv ‘oporučiteljskog’ trojca tvrdeći kako je sve to jedna velika, gnujsna laž.

Antologijsko čitanje oporuke dede Pantelije / Maratonci trče počasni krug

Mirko je u međuvremenu umro ne dočekavši sudski rasplet. Njegovi kompanjoni Milan i Aco tijekom sudskog postupka ustrajali su na tome da je pokojni Stjepan svoju posljednju želju izdiktirao u pero upravo pokojnom Mirku. Odnosno, oporuku da svu svoju imovinu daruje Milanu.

No, Milan i Aco nisu računali na to da će općinski tužitelji naložiti provođenje grafološkog vještačenja. A ono je nedvojbeno utvrdilo kako tekst oporuke nije pisao Mirko, već – Milan! Rođak kojem je trebala pripasti nemala imovina u okolici Krapine.

“S obzirom na činjenicu da su ništetne sve odredbe kojima oporukom ostavitelj nešto ostavlja skriptoru (osobi koja je oporuku sastavila), to su Milan i Aco neistinito iskazivali da ju je pisao Mirko upravo kako bi izbjegli proglašenje oporuke ništavom. U tome nisu uspjeli jer je grafološkim vještačenjem nesporno utvrđeno da je Milan ispisao tekst sporne oporuke, zbog čega je ona poništena”, navodi se u presudi Općinskog suda.

Milan i Aco, tako, proglašeni su krivima za davanje lažnog iskaza i osuđeni su na osam mjeseci uvjetnog zatvora. Postupak protiv Mirka prekinut je nakon njegove iznenadne smrti.


Tagovi: LAžNA OPORUKA MARATONCI

NEDAVNO OBJAVLJENO