OVO JE BESMISLENO

Zadar ima više ljudi od virovitičke, a Osijek od cijele koprivničke županije

Objavljeno, 14. rujna 2021. Vijesti
# Foto: DANICA.HR / ILUSTRACIJA / Renesansni festival u Koprivnici
AUTOR
Redakcijski tekst

Prema procjeni Državnog zavoda za statistiku, Hrvatska je sredinom prošle godine imala oko 4,05 milijuna stanovnika, što je oko 18.000 manje nego godinu ranije. To je otprilike grad veličine Našica.

Mnogi demografi navode kako će popis stanovnika pokazati da Hrvatska ovog časa ima manje od četiri milijuna stanovnika, a depopulacijski trend je, kako se čini, nezaustavljiv.

U odnosu na prethodnu godinu, u minusu su gotovo sve hrvatske županije, osim četiri koje su, začudo, imale više stanovnika. To su Zagreb (oko 2000 više nego predlani), Dubrovačko-neretvanska (oko 800), Istarska (500) i Zagrebačka županija (oko 300 više).

Snažan depopulacijski trend nastavljen je i na sjeveru. Najviše stanovnika u odnosu na godinu ranije izgubio je bjelovarski kraj, čak 1400, a slijede virovitička (oko 1300), koprivnička (1000), varaždinska (750) te zagorska i međimurska županija (po 400 manje).

Koprivničko-križevačka županija, tako, ovog časa ima oko 105.000, a Virovitičko-podravska tek oko 72.000 stanovnika. Tako danas sam grad Zadar ima osjetno više stanovnika od Virovitičko-podravske županije, a Osijek od cijele Koprivničko-križevačke.


Tagovi: STANOVNIKA žUPANIJE

NEDAVNO OBJAVLJENO