STOŽER PREGOVARA S UGOSTITELJIMA

Zabranit će se preglasna glazba u kafićima jer se time virus jače širi!

Objavljeno, 28. rujna 2020. Vijesti
# Foto: WALLPAPERUP / Belle Deese / ILUSTRACIJA
AUTOR
Redakcijski tekst

Nacionalni stožer civilne zaštite mogao bi zabraniti preglasnu glazbu u kafićima kojom se, upozoravaju stručnjaci, pospješuje širenje koronavirusa.

Ne, nije šala, Nacionalni stožer doista kreće u pregovore s vlasnicima lokala kako bi se stišala glazba u njihovim prostorima, otkriva u ponedjeljak Jutarnji.

To bi snizilo ton razgovora gostiju, što bi dovela do manjeg širenja virusa u zatvorenim prostorima. Dolazi zima i ljudi će se s terasa preseliti u unutrašnjost ugostiteljskih objekata.

Prema istraživanju znanstvenika s kalifornijskog sveučilišta, smanjenje glasnoće za samo šest decibela u prosječnom govoru može imati isti učinak na sprečavanje širenja virusa kao i udvostručenje ventilacije.

Zbog toga Nacionalni stožer želi postići dogovor s ugostiteljima kako bi se smanjila jačina glazbe iz zvučnika, a time i intenzitet govora gostiju.

Stručnjaci upozoravaju da bi zbog prevelikog širenja kapljica s virusom trebalo ograničiti i zborsko pjevanje, a preporučuju tihe zone u svim zatvorenim prostorima visokog rizika poput čekaonica u bolnicama, navode u Jutarnjem.


Tagovi: GLAZBA KAFIćI VIRUS

NEDAVNO OBJAVLJENO