NIJE U HRVATSKOJ

Zabranili pušenje u kafićima, parkovima, na plažama i kolodvorima

Objavljeno, 26. siječnja 2020. Zdravlje
# Foto: ILUSTRACIJA
AUTOR
Redakcijski tekst

Pompozno najavljen pa donesen zakon o zabrani pušenja u lokalima koji nemaju propisane uvjete u Hrvatskoj se pretvorio u sprdačinu.

Ugostitelji su vrlo brzo pronašli načina da doskoče zakonu, pa i dalje puši gdje tko stigne. Ventilaciju uglavnom više nitko ne kontrolira, kao i kvadrate te posebne prostorije u kojima je u sklopu većih lokala pušenje dopušteno.

Rijetki su ugostiteljski lokali u kojima je pušenje doista izbačeno. Primjerice, niti jedan kafić u Koprivnici nema takvu zabranu. U središtu grada jedino se ne smije pušiti u Podravkinoj pivnici na trgu.

Roditelji s malom djecom zimi zbog toga u pravilu izbjegavaju odlaske na čaj ili kavu u lokale jer je sve zadimljeno. Za to vrijeme, uljuđeni svijet nema milosti prema pušačima.

U Austriji je nedavno na snagu stupio strog zakon o zabrani pušenja u svim restoranima i barovima, a novi zakon, koji pokriva i elektroničke cigarete, predviđa kazne do 1000 eura za pušače te čak 10.000 eura za vlasnike, piše Glas Slavonije.

ZABRANA I U AUTOMOBILIMA

U Švedskoj se već deset godina ne smije pušiti u restoranima i kafićima, a od prošlog ljeta ni na igralištima ili postajama u javnom prijevozu, kao ni ispred ugostiteljskih lokala.

Pušenje u automobilima pak zabranile su Velika Britanija, Italija, Grčka, Francuska, Južna Afrika i Australija. U Austriji i Finskoj to je zabranjeno kad je u automobilu dijete.

Kako prenosi Glas Slavonije, Pariz je još prije godinu dana krenuo u bitku protiv pušenja na javnim mjestima. Lani su zabranili pušenje u šest parkova, a nedavno su zabranu proširili na 52 gradska parka. Tko bude uhvaćen s cigaretom, mora platiti kaznu od 38 eura.

U Španjolskoj je pušenje zabranjeno na mnogim plažama. Prvi su to uveli u Lloret del Maru, a sličnu su odluku donijeli Tenerifi i Costa Brava. Hrvatska, dakako, i ne pomišlja na takvo što.


Tagovi: KAFIćI PARKOVI PUšENJE ZABRANA

NEDAVNO OBJAVLJENO