STIŽE SVE VIŠE INICIJATIVA

Zabrana rada nedjeljom opet u fokusu svima osim Vladi. A vrijeme curi

Objavljeno, 28. studenoga 2019. Komentari
# Foto: Robert Mihaljević / Trgovine KTC-a od iduće godine neće raditi nedjeljom
AUTOR
Robert Mihaljević

Hrabra odluka trgovačkog lanca KTC-a da od iduće godine nedjeljom zatvori svoja vrata opet je potaknula rasprave o tom osjetljivom pitanju.

Za zabranu rada trgovina deklarirala se i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović koja je nedavno primila predstavnike Hrvatskog saveza za nedjelju koji se zalaže upravo za takvu odluku. No, to je pitanje mnogo kompleksije nego što se na prvi pogled čini.

Zabranu rada nedjeljom pokušali su uvesti i Račanova i Sanaderova Vlada, ali oba su puta nakon žalbe trgovačkih lanaca odluke pale na Ustavnom sudu. No, danas je situacija drugačija jer su trgovački lanci suočeni s egzodusom radnika. Kad Austrija iduće godine potpuno otvori radno tržište za Hrvate, situacija bi mogla postati neodrživa.

KTC se suočava s istim problemom. Rad nedjeljom sve više opterećuje radnike i često je upravo to prijelomni argument da se promijeni posao, čak i zemlja za život.

“Nedjelja i blagdani nam donose više od 100 milijuna kuna prihoda godišnje”, otkriva čelni čovjek križevačkog KTC-a Ivica Katavić.

Dajte im 300 posto više

Oni su tražili od države da zakonski regulira rad nedjeljom, ali to se nije dogodilo. Sada imamo apsurdnu situaciju: strani trgovački lanci koji posluju u Hrvatskoj nemaju problema sa zabranom rada nedjeljom u domicilnim zemljama, primjerice Njemačkoj i Austriji. No, u Hrvatskoj će učiniti sve da to miniraju.

U Njemačkoj i Austriji, primjerice, nedjeljom ćete teško kupiti kruh ako ste ga zaboravili nabaviti dan ranije. Radi pokoji kiosk u podzemnoj ili na aerodromu i kolodvoru, ali kruha tamo nema. O mlijeku da se ne govori. Lidl i Kafuland tome su se odavno prilagodili.

U nekim zemljama postoje zakonska rješenja koja ograničavaju broj radnih nedjelja godišnje, a u drugima se to uspješno realizira radnim zakonodavstvom u kojem je naknada za rad nedjeljom destimulativna za poslodavce.

I u Hrvatskoj postoje slični prijedlozi. Da se, primjerice, Zakonom o radu propiše kako će zaposlenik za angažman nedjeljom morati dobiti 200 ili 300 posto više nego običnim radnim danom. Kažu da bi Ustavni sud takav model teško mogao osporiti jer ne diskriminira nikoga.

U svakom slučaju, krajnje je vrijeme da Vlada i Sabor nešto učine jer poslodavcima u trgovini trendovi nipošto ne idu na ruku. U turističkoj sezoni trgovački lanci dovedeni su na rub raspada jer nema dovoljno radnika.

Blagajnica je tužna

“Tužna sam. Kolegica s mužem i dvoje djece početkom siječnja odlazi u Njemačku. Kaže da joj je dosta”, ispričala mi je prije nekoliko tjedana jedna blagajnica u koprivničkom dućanu koja mjesečno zarađuje oko 4500 kuna.

Radi u smjenama, subotom, nedjeljom i praznikom. Nije isključeno, veli, kako će jednog dana i sama puknuti i jednostavno otići. Austrija joj se čini kao prihvatljivo rješenje.

Austrijanci od 1. srpnja ukidaju ograničenja za Hrvatsku. Tamo ćemo se moći zaposliti kao i u vlastitoj domovini, bez radnih dozvola i ograničenja. Dovoljno je samo naći poslodavca. A to će biti najmanji problem.

I nekako smo uvjereni da Vlada uopće neće reagirati na tu činjenicu. Objasnit će to slobodnim protokom roba, ljudi i kapitala na zajedničkom europskom tržištu. “Božja volja, Draš“, rekli bi u Gruntovčanima.


Tagovi: KTC RAD NEDJELJOM ZABRANA

NEDAVNO OBJAVLJENO