UREDNIČKI KOMENTAR

Zabrana rada dućana nedjeljom odgurat će nas u katastrofu

Objavljeno, 01. svibnja 2020. Komentari
# Foto: ILUSTRACIJA / ARHIVA
AUTOR
Robert Mihaljević

Zabrana rada dućana nedjeljom predizborna je politička odluka HDZ-ova nacionalnog antikorona stožera koja će staviti lopatu soli na živu ranu ozbiljno načetoga gospodarstva. I tu, zapravo, nema nimalo dvojbe ni nejasnoća. Parlamentarni izbori mogli bi biti već u srpnju, a kratkovidno hrvatsko biračko tijelo to će HDZ-u svakako honorirati.

Ovih je dana otužno gledati članove stožera i ministre kako se o toj temi zapliću ko pile u kučine ponavljajući poput stare gramofonske ploče kako je neradna nedjelja uvedena kao epidemiološka stvar. Da se socijalni kontakti svedu na najmanju moguću mjeru. Istodobno, 2. svibnja najkritičniji dio populacije, ljudi u zrelim godinama, pohrlit će u crkve na mise. Slijedit će ih i djeca s roditeljima koje očekuju tradicionalni svibanjski sakramenti, krizme i prve pričesti.

NJEMAČKI PRIMJER

Poslije će se svi okupljati na prigodnim ručkovima, ma koliko se stožer trudio ponavljati da to baš i nije dopušteno. Radit će i kafići, poslije mise živnut će i terase. O subotnjim gužvama u supermarketima i kvartovskim dućanima da se ne govori. Epidemiološke mjere? Nemojte nam vrijeđati zdrav razum.

Odluka je isključivo politička i njome je nacionalni stožer – nakon onog sramotnog odobrenja hvarske uskrsne procesije na vrhuncu epidemije – posve otklizio u kampanju. Odradili su odličan posao u suzbijanju epidemije i postali nacionalni heroji, a onda si pucali u desnu nogu. Dvaput.

Da se razumijemo, nisam protiv zabrane rada nedjeljom. Za rada u Njemačkoj vrlo brzo sam se naviknuo da kruh, meso i krumpir tog dana baš i neću imati gdje kupiti. Ako zbog prirode posla i nisam stigao po namirnice u subotu, bila je velika vjerojatnost da ću se morati zadovoljiti fast foodom ili tostom s kioska na postaji U-bahna. Sličan je režim na snazi i u Austriji. Ovdje, dakle, ne vodimo raspravu o tome treba li ili ne zabraniti rad trgovina nedjeljom.

U suštini, u moderno uređenim demokratskim društvima to je stvar osobne higijene. Takve države o tome odlučuju bez žučnih rasprava uz mnoštvo dobro potkrijepljenih argumenata i brojki. I prosječan konzument s time onda nema baš nikavih problema. Jer rad trgovina nedjeljom doista nije i ne smije biti ideološko i religijsko pitanje, kako je to slučaj u Hrvatskoj.

GOLEMA RUPETINA

Ipak, jesam protiv zabrane rada trgovina nedjeljom koju su nam mučki, u rebra, HDZ-ov šef stožer Davor Božinović i društvo servirali na prošlotjednoj konferenciji za novinare umotavši sve u šuštavi celofan epidemioloških mjera. Bilo je to od njih prilično kurvinski. Otvoriti dućane do 21 sat, dopustiti rad kafićima i frizerima, crkve napuniti vjernicima, javni prijevoz putnicima, a potom na jedan dan onemogućiti odlaske u konzume i kauflande uz šuplje i nemušte izgovore o koronavirusu.

Ako postoji najgore moguće vrijeme za zabranu rada dućana nedjeljom, onda je to svakako ovo danas. Hrvatski je proračun zbog korona-krize doslovce pred kolapsom

Koji je, eto, posebno opasan nedjeljom. Antikorona stožer o tome nije smio odlučivati jer to jednostavno nije epidemiološka, već predizborna politička mjera. Koja će HDZ-u poslužiti da dobije parlamentarne izbore. Uz potporu Crkve, sindikata i blagajnica u supermarketima.

No, mnogo važnije od te dimenzije ove žalosne priče je tajming u kojem je odluka donesena. Ako postoji najgore moguće vrijeme za zabranu rada dućana nedjeljom, onda je to svakako ovo danas. Hrvatski je proračun zbog korona-krize doslovce pred kolapsom. Zbog drastičnog pada gospodarske aktivnosti i javne potrošnje državi će u proračunu – prema priznanju ministra financija – samo u tri krizna mjeseca nedostajati gotovo 50 milijardi kuna.

Milijardi, dobro ste pročitali. Turistička predsezona je na samrti, a ni sezona neće biti nešto bolja. Turizam je, nota bene, grana koja Hrvatskoj u zadnje vrijeme donosi čak 12 milijardi eura prihoda godišnje, a udjel turizma u hrvatskom BDP-u popeo se lani na gotovo 20 posto. Zbog toga mnogi analitičari strahuju da bi ove godine naš ukupan BDP mogao potonuti i osjetno više od deset posto.

NISMO NORMALNA DRŽAVA

U takvoj situaciji – kad nam prijeti proračunska rupa koja će se mjeriti u desecima milijardi kuna – svaka će normalna država učiniti baš sve da reaktivira i potakne svaki kotačić u teško pogođenom gospodarstvu. Baš sve da potakne javnu potrošnju i po svaku cijenu spriječi veća otpuštanja radnika. Baš sve da tvrtke i obrti rade što više, ako treba i 24 sata dnevno sedam dana u tjednu.

I nipošto – ali nipošto – jednoj gospodarskoj grani netransparentnom i kurvinskom odlukom antikorona stožera neće odrezati granu koja im tjedno donosi gotovo četvrtinu prihoda. Pa se svjesno odreći poreznog kolača, a bogme i ponešto radnih mjesta.

Ali, mi odavno nismo normalna država. Mi ćemo takve strateški važne poteze povlačiti od danas do sutra, vodeći se isključivo logikom političkog oportuniteta. Tješi me jedino da bi se to političkoj vrhuški moglo vrlo brzo obiti o glavu.

A tu je i turistička sezona, ma kakva ona bila, pa je doista suludo očekivati da će odluka o neradnoj nedjelji ostati na snazi i tijekom srpnja i kolovoza, kad bismo ponešto turista iz bližih europskih zemalja ipak mogli imati. Premda me od hrvatskih političkih elita više ništa ne bi iznenadilo.

Komentar je izvorno objavljen u tjedniku Glas Podravine i Prigorja


Tagovi: DUćANI RAD NEDJELJOM VLADA ZABRANA

NEDAVNO OBJAVLJENO