GRAD I 11 OPĆINA ZAJEDNO

Zabrana kretanja stvarno je besmislena. Koprivnica je želi ukinuti

Objavljeno, 17. travnja 2020. Vijesti
# Foto: DANICA.HR / ILUSTRACIJA / Središte Koprivnice
AUTOR
Robert Mihaljević

Gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić pokrenuo je inicijativu da se ukinu propusnice za grad i 11 okolnih općina kako bi se unutar tog područja ljudi mogli slobodno kretati.

Riječ je o općinama koje gravitiraju Koprivnici, a to su: Drnje, Gola, Koprivnički Bregi, Koprivnički Ivanec, Legrad, Hlebine, Novigrad Podravski, Peteranec, Rasinja, Sokolovac i Đelekovec.

“Nakon inicijative, slijedi potpisivanje sporazuma o zajedničkom koordiniranju koje trebaju odobriti Gradsko vijeće Koprivnice i općinska vijeća na svojim sjednicama.

PISMO PRAVOBRANITELJICI

Temeljem donesenih odluka svih vijeća, sporazum se dostavlja Županijskom stožeru civilne zaštite koji ga zajedno s procjenom o epidemiološkoj situaciji upućuje Nacionalnom stožeru“, navode u Gradskoj upravi.

Inače, odluka o ograničavanju kretanja ukazala je na svu apsurdnost administrativno-teritorijalnog ustroja Hrvatske. Na to je nedavno upozorio i stanovnik Kloštra Podravskog u protestnom pismu pučkoj pravobraniteljici.

“Ovakvim ograničenjem kretanja izjednačeni su moje mjesto koje broji nekih 3000 stanovnika i Zagreb koji broji skoro milijun stanovnika.

U Zagrebu ima tisuće trgovina, ljekarni, bankomata, mesnica, dok u mojem mjestu ima samo jedna mala trgovina veličine tri puta četiri metra u kojoj je vrlo limitiran asortiman namirnica. O cijenama da ne govorimo, neke su dvostruke u odnosu na one u trgovačkim centrima.

ČAK 576 JEDINICA

Nema bankomata, nema mesnice da se kupi svježe meso, nema ljekarne, pošte… Moje mjesto gravitira Đurđevcu, u kojem je izbor namirnica veći i koji ima tri trgovačka centra.

Sve to na samo sedam kilometara od moje kuće, no administrativno nije moje mjesto prebivališta”, požalio se mještanin Kloštra Podravskog.

Hrvatska je danas jedna od teritorijalno najrascjepkanijih država u Europi. Ima ukupno 576 lokalnih jedinica: 428 općina, 127 gradova, 20 županija i Grad Zagreb. I to na jedva četiri milijuna stanovnika.

Kad se iz te brojke izdvoji oko 800.000 stanovnika Zagreba, ispada kako na svaku od 550 općina i gradova u prosjeku otpada tek 5800 stanovnika, a na svaku od 20 besmislenih županija oko 160.000 žitelja.


Tagovi: MISEL JAKSIC OPćINE PROPUSNICE ZABRANA KRETANJA

NEDAVNO OBJAVLJENO