ZORAN VAKULA ZA DNEVNIK HTV-A

Za vikend stiže nevrijeme koje je uzrokovalo velike poplave u Njemačkoj

Objavljeno, 16. srpnja 2021. Vijesti
# Foto: HRT / Zoran Vakula
AUTOR
Redakcijski tekst

Pljuskovi, grmljavina, olujna nevremena, poplave u pojedinim dijelovima Hrvatske – glasi dio prognoze vremena za vikend meteorologa Zorana Vakule. 

U našu zemlju pristiže visinski vrtlog vlažnog zraka zbog kojeg je prošlih dana ponegdje u zapadnoj Europi bilo kojekakvih nevolja, pa i poplava, čak i ljudskih žrtava, upozorava Vakula na HRT-u.

“Stoga i kod nas postoje upozorenja za obilne pljjuskove s grmljavinom – u petak uglavnom u Slavoniji, Baranji i Srijemu, i to osobito poslijepodne i navečer. Najniža jutarnja temperatura bit će od 17 do 20 °C, a najviša dnevna uglavnom 28 i 29 °C.

Podjednako razmjerno toplo za sredinu srpnja – ali ne i vruće – bit će i u središnjoj Hrvatskoj, gdje će osjećaj sparine ublažavati slab do umjeren sjeveroistočni i sjeverni vjetar. Kiša će biti rjeđa nego na istoku. Štoviše, do večeri će pljuskovi i grmljavina u većini mjesta i izostati.

I na zapadu Hrvatske i sunčana razdoblja i mnogobrojni oblaci, iz kojih će osobito u Gorskome kotaru i Lici te u unutrašnjosti Istre povremeno padati kiša, a mjestimice će i zagrmjeti. Uz obalu na sjevernom Jadranu noć će biti uglavnom topla, a dan ponegdje vruć. Zapuhat će bura, navečer mjestimice podno Velebita na udare i olujna.

Za vikend još nestabilnije

I u Dalmaciji osjetan zapadni i jugozapadni vjetar, na otvorenome još jači sjeverozapadni, ali još u petak ne i za posebna upozorenja, koja ne zaslužuju ni u unutrašnjosti rijetki pljuskovi s grmljavinom. Uz obalu suho, od Splita južnije i pretežno sunčano, kao i na krajnjem jugu Hrvatske, gdje će još biti stabilno, uz jak vjetar samo na umjereno valovitom otvorenome moru, te uz većinom toplu noć i vruće poslijepodne.

Za vikend i početkom novoga tjedna u kopnenom području manje toplo. I pritom promjenjivo, uz sunčana razdoblja, ali i povremenu kišu, uglavnom u obliku pljuskova, ponegdje i obilnijih, praćenih grmljavinom. Lokalno su moguća i olujna nevremena, pa i bujične poplave.

I na Jadranu sljedećih dana nestabilno, većinom ponajviše u subotu, pri čemu, osim na neverine, za vikend valja upozoriti i na često jaku, na udare i olujnu buru i tramontanu na sjevernom dijelu, a povremena ograničenja u prometu moguća su i južnije”.


Tagovi: KIšA NEVRIJEME POPLAVE VIKEND ZORAN VAKULA

NEDAVNO OBJAVLJENO