PARADIGMA DVIJE HRVATSKE

Za predsjednicu i branitelje Mamić i Bandić nisu problem ove zemlje. Nas ugrožava jedan – Srbin

Objavljeno, 14. rujna 2019. Komentari
# Foto: HRT screenshot
AUTOR
Robert Mihaljević

Čelnik Atlantic grupe Emil Tedeschi nedavno je na konferenciji o poreznoj reformi u Podravki opet upozorio na paradigmu dvije Hrvatske. Jedne koja uredno podmiruje obveze i drži se zakona te druge, po svemu oprečne.

Tedeschi je zbog toga još jednom pozvao državu da postupa jednako prema svima. Da ne čini razliku i ne stvara kastu politički privilegiranih kojima je dopušteno ono što drugima nije. Quod licet Iovi, non licet bovi.

Na konferenciji je bio i potpredsjednik Vlade Zdravko Marić koji je odmah zaskočio Atlanticova gazdu tvrdeći kako to naprosto nije istina. Država ne pravi razliku, svi imaju jednak tretman, prisnažio je čovjek koji je godinama kao visoki Agrokorov menadžer iz prve ruke svjedočio onome na što Tedeschi opetovano upozorava.

Ormarić u kafiću

Mariću je, dakako, posve jasno da je Emil u pravu, ali to i zbog sebe ne smije javno prevaliti preko usana. Jer postoje bijela i crna Hrvatska. Jedna koja igra po pravilima, druga za koju ta pravila ne vrijede. Atlantic i Koprivnica, Agrokor i Zagreb.

Svjedoci smo tih fatalnih podjela i u svakodnevnom životu. Na moru je rijetkost da dobijete račun u ugostiteljskom objektu, na sjeveru je rijetkost da ga ne dobijete. U lokalima uz more dopušteno je imati samo jedan zajednički muško-ženski zahod na kvadrat i pol, u Koprivnici se ugostitelje kažnjava i kad konobari nemaju posebne ormariće za garderobu.

Potonje nisam izmislio. Prošle sam godine pisao kako je mlada vlasnica (23) koprivničkoga kafića na gradskoj periferiji proglašena krivom upravo zbog toga. Inspektori su ustanovili kako je “propustila osigurati dva jednodijelna garderobna ormarića s ključem za dva konobara koji rade u smjenama”.

Imate, na koncu, i cijele važne institucije koje su desetljećima bile u onoj sivo-crnoj zoni. Sjetite se samo Nadanova HGK-a, Sanaderova HDZ-a, Polančecove i Marinčeve Podravke, Mamićevog Dinama i HNS-a. Državna tijela žmirila su na oba oka, premda su svi sve znali. Kao što danas svi sve znaju.

Napad na Srbina

O tome će na koncu progovarati samo Emil Tedeschi. Koji je očito, poput vojske običnih građana Hrvatske, silno frustriran stanjem nacije. O Agrokoru, Mamiću, Bandiću i Tolušiću institucije pozvane da galame neće ništa reći. Šute i šutjet će Crkva, predsjednica, HVIDRA.

Zato će ispravno detektirati kako je najveći problem našeg društva i izvor najveće ugroze za našu naciju, da prostite, jedan Srbin. Milorad Pupovac. On je toliko opasan da njegovo protuhrvatsko djelovanje prozivaju s propovjedaonica. Predsjednica mu poručuje da ga pozorno prati, a HVIDRA traži da mu se zabrani istupanje i djelovanje.

O one dvije Hrvatske na koje upozoravaju mnogi poduzetnici nitko od njih nema ništa za reći. A ništa ne govore jer i sami pripadaju toj jednoj Hrvatskoj. Probajte pogoditi kojoj.


Tagovi: EMIL TEDESCHI KOMENTAR MILORAD PUPOVAC

NEDAVNO OBJAVLJENO