ANALIZA TRŽIŠTA NEKRETNINA

Za jednu kuću u okolici Splita može se kupiti čak 80 u okolici Koprivnice!

Objavljeno, 09. siječnja 2020. Financijer
# Foto: Robert Mihaljević / Koprivničko prigradsko naselje Starigrad
AUTOR
Robert Mihaljević

Ministarstvo graditeljstva i Ekonomski institut Zagreb objavili su opsežnu analizu cijena nekretnina postignutih u kupoprodajama prošle godine.

Riječ je o stvarnim cijenama transkacija, pa ta analiza najvjernije pokazuje stanje na tržištu nekretnina u Hrvatskoj.

Analiza je, primjerice, pokazala da se prosječna cijena kvadrata stana u Koprivničko-križevačkoj županiji lani kretala oko 660 eura. Upravo u toj županiji dogodio se najveći pad cijene od čak 17,4 posto u odnosu na godinu ranije.

NAJSKUPLJE U DUBROVNIKU

Cijena je osjetno padala i u Lici (14,4 posto), Požeško-slavonskoj (11,3) i Međimurskoj županiji (8,5 posto). Cijena stana u Varaždinskoj županiji lani je u prosjeku iznosila 830 eura, Međimurju 820, a Bjelovarsko-bilogorskoj 640 eura.

Najskuplji stanovi u prosjeku su bili u Dubrovačko-neretvanskoj županiji (1600) i Gradu Zagrebu (1300 eura).

Još drastičnija razlika između sjevera i juga je u cijenama kuća. Najniže prosječne cijene kvadrata obiteljske kuće lani su bile na području Bjelovara (36 kuna), Koprivnice (54), Virovitice (62) i Požeško-slavonske županije (86 kuna).

Dakle, kuća se u Koprivničko-križevačkoj županiji lani u prosjeku mogla kupiti za sedam eura po kvadratu: oko 100 kvadrata kuće vrijedilo je 700 eura ili oko 5000 kuna. Najskuplje kuće bile su u šibenskoj i splitskoj županiji – oko 4500 kuna, odnosno 600 eura za kvadrat.

Od prodaje jedne kuće u Splitsko-dalmatinskoj županiji, tako, prošle se godine moglo kupiti čak 80 kuća u Koprivničko-križevačkoj!

ZEMLJIŠTE ZA KUNU

No, ta je županija po nečemu bila lani na prvome mjestu: broju kupoprodajnih transakcija u kategoriji poljoprivrednih zemljišta. Prodano je čak 5650 poljoprivrednih parcela, odnosno 15 posto svih ukupnih prodanih lani u Hrvatskoj.

Problem je što je prosječna cijena kvadrata zemljišta u toj županiji iznosila tek 1,6 kuna i bila među najnižima u Hrvatskoj. Najskuplje poljoprivredno zemljište prodavalo se u Primorsko-goranskoj (36 kuna) i Splitsko-dalmatinskoj županiji (35 kuna).

Izuzmemo li siromašnu Liku, Koprivničko-križevačka županija neslavan je rekorder i po prosječnoj cijeni poslovnog prostora koja je prošle godine iznosila tek 240 eura po kvadratu. Riječ je o padu cijene od čak 72 posto u odnosu na preklani.

Kvadrat lokala na području Međimurja stajao je 610 eura, Varaždina i Virovitice oko 430 eura, a Dubrovnika čak 1750 eura.


Tagovi: CIJENE NEKRETNINA KUćE KVADRAT NEKRETNINE STANOVI

NEDAVNO OBJAVLJENO