Za jedan stan u Splitu može se kupiti čak 230 stanova u Podravini!

Objavljeno, 18. siječnja 2024. Naše priče
# Foto: Zdravko Mihevc / Ilustracija / Trg kralja Tomislava u Koprivnici
AUTOR
Robert Mihaljević

Obiteljske kuće na području Koprivničko-križevačke županije najjeftinije su u Hrvatskoj, pokazuju višegodišnji službeni podaci o kupoprodajnim cijenama.

Pokazuju to i aktualne javne dražbe nekretnina pod ovrhom koje se prodaju putem Financijske agencije. Tako je, primjerice, ovog trena na prodaju kuća u Kalniku kod Križevaca površine 129 kvadrata s početnom cijenom od tek 892 eura.

Riječ je o polovici suvlasništva koje je opterećeno u korist Porezne uprave zbog duga od 60.000 eura. Osim kuće, u tom slučaju se prodaju i pripadajuća oranica, šuma, vrt, pašnjak, dvor – sve za 892 eura!

A što reći za cijenu po kojoj je nedavno prodana kuća s dvorom, vrtom i oranicom u mjestu Duga Rijeka u općini Rasinja kod Koprivnice? Sve je na dražbi prodano za 532,12 eura, što je bila i početna cijena. Samo kuća i dvor su površine 238 četvornih hvati (oko 860 kvadrata).

Ukupna površina

Lani je i stan u Križevcima površine 54 kvadrata, u Ulici Milislava Demerca, prodan na dražbi za tek 13.500 eura, odnosno 250 eura kvadrat. Početna cijena na dražbi bila je 12.000 eura, pa se može reći da je ovrhovoditelj dobro i prošao.

Prema službenim podacima Ministarstva prostornog uređenja i Ekonomskog instituta Zagreb, medijalna cijena kvadrata obiteljske kuće u Koprivničko-križevačkoj županiji predlani je iznosila tek 8 eura, što je uvjerljivo najmanje u Hrvatskoj.

Riječ je o službenim brojkama iz zbirke kupoprodajnih ugovora za 2022. godinu. Samo u Koprivnici kvadrat kuće te se godine prodavao za 33 eura, a u ostatku županije (kad se izuzme Koprivnica) za nevjerojatnih 5 eura.

Najskuplje su kuće bile na području Splitsko-dalmatinske županije – prodavale su se za 667 eura kvadrat. No, u samome gradu Splitu medijalna cijena kvadrata kuće predlani je iznosila 1234 eura. To znači da su se za jednu prosječnu kuću od stotinjak kvadrata moglo kupiti čak 246 kuća u Podravini ili Prigorju!

Doduše, u Ministarstvu prostornog uređenja navode mogućnost da su tako niske kupoprodajne cijene kuća u Podravini posljedica toga da se u neke ugovore unosi ukupna površina svih objekata i dvorišta na istoj parceli, pa se onda ta površina dijeli s konačnom cijenom.

Najniža u RH

Medijalna cijena kvadrata kuće u Virovitičko-podravskoj županiji iznosi 30 eura, Međimurskoj 39 eura, Varaždinskoj 21 euro, a Bjelovarsko-bilogorskoj 10 eura. U Koprivničko-križevačkoj, kako smo naveli, medijalna je cijena 8 eura, najniža u RH.

Kako bilo, razlika između cijena nakretnina u Dalmaciji i Podravini je ogromna. Tako je i sa stanovima: medijalna cijena u Koprivničko-križevačkoj županiji predlani je iznosila 705 eura (samo u Koprivnici 1110 eura). Kad bi se Koprivnica izuzela, u ostatku županije medijalna cijena je iznosila tek 9 eura kvadrat!

U najskupljem gradu Splitu istodobno je medijalna kupoprodajna cijena kvadrata stana iznosila 2066 eura. To znači da se za prosječan stan u Splitu moglo kupiti čak 230 stanova u Podravini i Prigorju (bez Koprivnice)!

I na koncu malo pojašnjenje: medijalna cijena znači da se polovica nekretnina prodavala ispod, a polovica iznad te cijene. To, dakle, nije prosječna cijena kvadrata prodanog stana ili kuće.


Tagovi: ANALIZA CIJENE KUćA NEKRETNINA NEKRETNINE OVRHA PODRAVINA SPLIT STAN

NEDAVNO OBJAVLJENO