SVE SE OTELO

WC papir drastično poskupljuje, moguće su nestašice

Objavljeno, 31. ožujka 2022. Financijer
# Foto: DANICA.HR / ILUSTRACIJA / Fotografija nema veze s tekstom
AUTOR
Redakcijski tekst

WC papir idućih će dana i tjedana također drastično poskupjeti, najavljuju proizvođači.

Delt papir je prije par dana podigao cijene 19 posto, Zewa ih diže za 23 posto od 1. travnja, Euro Rosa 24 do 29 posto od 5. travnja, a Violeta cijene diže 15-20 posto od 8. svibnja, doznaje poslovni tjednik Lider koji otkriva kako je toaletni papir od kolovoza lani do danas poskupio gotovo 45 posto.

U Delt papiru tumače kako je razlog povećanje cijena sirovina, celuloze koja je od prosječne cijene od 900 eura po toni skočila na 1500 eura po toni. Uz taj porast značajno je poskupio i materijal za pakiranje, posebno kartonske folije i kutije kao i logistika.

Nagli skok cijena plina uzrokovao je gašenje i zaustavljanje proizvodnja papira u Njemačkoj, Italiji, Španjolskoj i Rumunjskoj, a samim time je nastala neravnoteža ponude i potražnje.

“Ono što nam sigurno predstoji jest, ako se situacija sa cijenom plina ne stabilizira te on nastavi sa ovakvim oscilacijama, nestašica toaletnog papira i ručnika te ostalih sličnih proizvoda uz još veće cijene za potrošače”, kažu za Lider u Delt papiru.

Iz Violete potvrđuju da su primorani najaviti novu korekciju veleprodajnih cijena koja će stupiti na snagu od 8. svibnja. Korekcija će najviše utjecati na papirnu konfekciju (toaletni papir, papirnati ručnici…) gdje očekuju poskupljenje između 15-20 posto‘.


Tagovi: CIJENA WC PAPIR

NEDAVNO OBJAVLJENO