Vujnovac preuzima Fortenovu i vraća Podravki čak 7,5 milijuna eura duga

Objavljeno, 16. prosinca 2023. Vijesti
# Foto: DANICA.HR / Pavao Vujnovac na skupu gospodarstvenika u Podravki
AUTOR
Robert Mihaljević

Podravka s velikim zanimanjem prati razvoj situacije u Fortenovi koju bi idući tjedan trebao preuzeti hrvatski plinski kralj Pavao Vujnovac s partnerima.

Za koji dan trebao bi se realizirati plan težak 660 milijuna eura, prema kojem bi Vujnovčeva tvrtka Open pass na Malti koja drži 28 posto vlasništva mogla postati većinski udjelničar. Time bi se sankcionirane ruske banke definitivno istisnule iz vlasništva kompanije.

U akciji istiskivanja Sberbanka i VTB-a cijela je Fortenova procijenjena na 660 milijuna eura. Kako Vujnovac kontrolira 28 posto, ispada da njegov udjel vrijedi oko 185 milijuna eura. Teoretski, on bi i s dodatnim udjelom od 22 posto, odnosno ulaganjem od 145 milijuna eura mogao postati 50-postotni vlasnik.

Granični dug

No, cilj je isplatiti Sberbank i VTB koji drže 50 posto vlasništva, što je procijenjeno na 330 milijuna eura. Dakle, trebat će uložiti najmanje toliko da se ruske banke do kraja ‘izvlaste’. No, kakve to veze ima s Podravkom, sigurno se pitate.

Novcem koji se prikupi preslagivanjem vlasničke strukture, prema utvrđenom modelu, najprije će se podmiriti granični dug Fortenove, odnosno bivšeg Agrokora, prema dobavljačima. Fortenova, naime, mora dobavljačima isplatiti 71,4 milijuna eura tzv. graničnog duga plus kamate od 2017. godine.

Postignutom nagodbom u postupku izvanredne uprave Agrokora utvrđeno je da se dobavljačima najkasnije do kraja 2022. godine isplati cijeli iznos graničnog duga s kamatama ako godišnja operativna dobit Konzuma bude iznad 38,8 milijuna eura. To se nije dogodilo jer Fortenova nema novca.

Portal Danica je u posjedu dopisa kojeg je svim dobavljačima početkom godine bio poslao predsjednik Udruge dobavljača Agrokora, čelnik tvrtke Granolio Hrvoje Filipović.

Opipljiv diskont

On je u siječnju napisao kako “na današnji dan postoji bezuvjetna obveza Fortenove prema svim dobavljačima u iznosu od 71,4 milijuna eura plus kamate. Do danas se taj dug s kamatama popeo na više od 80 milijuna eura.

Kako je sad posve izgledno da će Vujnovac s partnerima preuzeti Fortenovu, također je vrlo izgledno da će se odmah isplatiti granični dug dobavljačima. Podravka bi pritom, prema našim informacijama, idućih tjedana trebala dobiti blizu 7,5 milijuna eura s kamatama.

Granični dug potražuju, među ostalim, Croatia osiguranje, Kraš, Franck, Vindija, Podravka, Saponia, Atlantic grupa, Mlinar i drugi. Dio tog duga navodno je od nekih dobavljača – i to uz opipljiv diskont – otkupio i novi gazda Fortenove Pavao Vujnovac.


Tagovi: AGROKOR FORTENOVA GRANIčNI DUG PAVAO VUJNOVAC PODRAVKA

NEDAVNO OBJAVLJENO