Vrijednost Podravke od početka godine veća za čak 430 milijuna eura

Objavljeno, 23. rujna 2023. Financijer
# Foto: DANICA.HR / Martina Dalić,. predsjednica uprave Podravke
AUTOR
Robert Mihaljević

Index Crobex Zagrebačke burze ove je godine, do petka, ojačao za oko 23 posto, što znači da ste ulaganjem u miks dionica iz tog indeksa mogli pobijediti inflaciju i oplemeniti vrijednost ušteđevine.

Pritom su osjetno više od cijelog tržišta posebno rasle dvije Crobexove dionice: Hrvatske poštanske banke i Podravke. Dionica HPB-a ove je godine narasla za 73,5 posto te danas vrijedi 190 eura. Podravka je pak ojačala za oko 72 posto, a dionica je na 144,50 eura.

Da ste, primjerice, početkom godine kupili dionice HPB-a ili Podravke za 10.000 eura, danas bi vam taj paket vrijedio više od 17.000 eura. Valja primijetiti kako u obje tvrtke glavnu riječ vodi država, odnosno politika, uz suport mirovinskih fondova.

Podravkina je dionica pritom od 1. siječnja do petka, 22. rujna, skočila za 60,35 eura, a tržišna vrijednost cijele kompanije veća je za oko 430 milijuna eura ili, ako vam je lakše, za 3,2 milijarde kuna. To je nevjerojatan rast.

Prijetnja recesije

Kako su prošle druge dionice, također sastavnice Crobexa? Ne tako dobro kao HPB i Podravka, ali rast je svejedno bio iznadprosječan. Tako je dionica Končara skočila za oko 63 posto, Zagrebačke banke za 48 posto, a rovinjske Adris grupe za 19 posto.

Nešto skromniji rast ostvarile su dionice Atlantic grupe (18 posto) i Hrvatskog telekoma (oko 11 posto). No, rast je svakako mnogo veći od kamata na oročenje u bankama te prinosa na državne obveznice. Ipak, valja podsjetiti kako je ulaganje u dionice rizičnije, barem kratkoročno.

Kakva su očekivanja od dioničkog tržišta u nastavku godine? To će ovisiti o više faktora. Najvažnija je svakako prijetnja recesije, ali i neizvjesnost vezana uz cijene i dostupnost energenata te hladniju zimu od lanjske.

Tu je i krvava ruska agresija na Ukrajinu koja se pretvara u dugotrajan sukob s nesagledivim posljedicama na europsko gospodarstvo. Izvjesno je da će se rat protegnuti i na iduću godinu, možda i duže od toga.


Tagovi: 2022 CROBEX DIONICA PODRAVKA VRIJEDNOST PODRAVKE

NEDAVNO OBJAVLJENO