EPILOG AFERE SPICE

Vrhovni sud pravomoćno oslobodio Polančeca i Podravkine menadžere!

Objavljeno, 23. prosinca 2021. Vijesti
# Foto: ARHIVA / Milan Horvat, Zdravko Šestak, Damir Polančec i Darko Marinac na suđenju za Spice
AUTOR
Redakcijski tekst

Vrhovni sud RH donio je pravomoćnu presudu u aferi Spice kojom je potvrdio oslobađajuću presudu za optuženike na čelu s Damirom Polančecom te Podravkinim bivšim menadžerima.

Oslobodio je i Darka Marinca, bivšeg predsjednika uprave Podravke, optužbe za sklapanje štetnog ugovora. No, ptovrdio je prvostupanjsku osuđujuću presudu bivšim menadžerima Zdravku ŠestakuJosipu Pavloviću te vlasniku posrnulog splitskog SMS-a Srđanu Mladiniću 

Županijski sud oslobodio je 2016. bivšeg potpredsjednika Vlade RH Damira Polančeca i sedmoricu menadžera optužbe da su pokušali preuzeti Podravku njezinim novcem te je tako oštetili za 350 milijuna kuna.

Uz Polančeca, Darka Marinca, Zdravka Šestaka, Josipa Pavlovića i Sašu Romca, optužnica je teretila i Srđana Mladinića, čelnika varaždinske Fima Milana Horvata te odvjetnika Zorana Markovića.

Marinac, Šestak, Pavlović i Mladinić u prvostupanjskoj presudi proglašeni su krivima da su Podravku oštetili jer su SMS-u dali zajam od 65 milijuna kuna. Marinac je bio dobio dvije godine zatvora, Zdravko Šestak i Josip Pavlović 10 mjeseci, a Mladinić 6 mjeseci uvjetno.

Marinac je na koncu oslobođen, a osuđeni su samo Šestak, Pavlović i Mladinić.

Vrhovni sud također smatra da je 2005. i 2006. postojala opasnost od neprijateljskog preuzimanja dionica Podravke te je prvostupanjski sud opravdano zaključio da su radnje koje su poduzimali optuženici bile neophodne za sprječavanje neprijateljskog preuzimanja.

Sud naglašava kako su time optuženici sanirali i poboljšali pravnu i financijsku situaciju Podravke koja je angažirala vlastita sredstva za kupnju paketa dionica.


Tagovi: AFERA SPICE DAMIR POLANčEC DARKO MARINAC OSLOBOđENI PRAVOMOćNO VRHOVNI SUD

NEDAVNO OBJAVLJENO